ALARMANTNO

Bosanska Gradiška: Nivo Save i dalje u porastu

( Ilustracija)

Srna

20.3.2018

Vodostaj rijeke Save u Bosanskoj Gradišci i dalje je u porastu, a u 18 sati je iznosio 876 centimetara, što je 146 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

U selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, uz magistralni put Bosanka Gradiška - Bosanska Dubica, voda je ušla u desetak kuća, a zaplavljena su dvorišta i pomoćni objekti dvadeset domaćinstava. 

Saobraćaj na ovom magistralnom putu je u prekidu u mjestu Gašnica, gdje, na vlastitu odgovornost vozača, prelaze samo viša vozila.

Voda se na ovom području izlila u selu Bistrica, u dužini oko dvadeset metara, ali vozila i dalje mogu prolaziti ovom dionicom. 

Šef Odsjeka Civilne zaštite općine Bosanska Gradiška Slobodan Knežević rekao je da su pripadnici Civilne zaštite popodne odvezli jedan čamac u Gašnicu, kako bi prevezli učenike koji su jutros otišli u školu, dok je put bio prohodan za autobuse, a osigurane su i vreće s pijeskom da bi se spriječio ulazak vode u kuće koje još nisu poplavljene.

Knežević je dodao da će čamac biti i dalje na raspolaganju mještanima ovog kraja, za prijevoz ljudi i dopremanja vode, hrane i drugih potrepština. 

On je kazao da dežurne ekipe prate situaciju na terenu i na savskom nasipu, ali da stanje nije alarmantno.

Knežević je napomenuo da su danas odvezli materijal i ojačali nasip u mjestima Mačkovac, gdje je primijećeno procjeđivanje nasipa, i Donja Dolina, gdje se ranije pojavilo klizište.

On je naveo da je vodostaj Save u Jasenovcu u blagom opadanju, ali da se u Bosanskoj Gradišci i dalje očekuje povećanje vodostaja s obzirom na to da je s hrvatske strane počelo ispuštanje viška vode iz retenzija u Savu, te da će Sava u Bosanskoj Gradišci imati blagi porast do kraja dana i sutra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.