STANJE NA PUTEVIMA

U većem dijelu BiH saobraća se sporije, moguća poledica na kolovozu

Ilustracija

Avaz.ba

21.3.2018

Zbog novih padavina i zasnježenog kolovoza jutros se sporije saobraća u centralnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje. 

Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: Sarajevo - Olovo - Kladanj, Trnovo - Foča, Sarajevo - Rogatica, Tarčin - Konjic, Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik - Bugojno, Travnik - Donji Vakuf, Livno - Kupres - Bugojno, Bihać - Ključ, Bosanski Petrovac - Drvar i Turbe - Banja Luka. Dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća i Bosanskog Petrovca stvara jak vjetar koji formira snježne nanose. Ekipe putnih službi su na terenu i interveniraju na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

Zbog niskih temperatura vozači se upozoravaju na moguću poledicu. Poseban oprez savjetuje se u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. 

Na magistralnom putu M-14.1, Bosanska Gradiška - Bosanska Dubica u mjestu Gašnica, zbog izlijevanja rijeke Save saobraćaj je obustavljen za putnička vozila u dužini od 300 metara, dok teretna vozila i autobusi ovom dionicom saobraćaju usporeno.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, kao i preko planinskih prijevoja. Izdvajaju putne pravce: Sarajevo - Foča, Bihać - Bosanska Krupa, Konjic - Mostar, Jajce - Banja Luka, Bugojno - Novi Travnik, Rogatica - Višegrad i Turbe - Karanovac. 

Na autoputu A-1, na dionici Sarajevo zapad - Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II (M-5), u terminu od 07.30 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, trenutno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere na graničnim prijelazima Izačić i Kamensko.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-5

Hrenovica - Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

Mrkonjić Grad - Ključ, zbog aktiviranog klizišta u mjestu Dragoraj saobraća se jednom saobraćajnom trakom naizmjenično.

M-14.2

Resanovci - Drvar, zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom saobraćajnom trakom naizmjenično.

M-16

Banja Luka - Crna Rijeka - Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” s privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18

Brod na Drini - GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-408 Drvar - Martin-Brod, zbog većeg odrona u funkciji je jedna saobraćajna traka.

R-414 Banja Luka - Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta saobraća se jednom trakom naizmjenično.

R-454a Bratunac - Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tona ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-458 Lopare - Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića saobraća se jednom trakom naizmjenično.

R-475a Karan - Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj je obustavljen.

KANTON SARAJEVO

Zbog sanacionih radova u ulici Glođina (od spoja s ulicom Ćemerlina do spoja s ulicom Toromanova) i u dijelu ulice Ćemerlina (od broja 18 do stepeništa) obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova alternativni pravci su Toromanova - Sagrdžije i Ćemerlina - Kečina - Sagrdžije.

Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmijenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i uspostavlja se u jednosmjernom režimu). U funkciji je smjer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale na raskrsnici ulica Zvornička, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića i Put Mladih Muslimana saobraća se usporeno.

Zbog izvođenja neophodnih radova izmijenjen je režim saobraćaja u ulicama: Soukbunar (kod br. 20 i br. 119), Nahorevska i Aleksandra Puškina.

MOSTAR

Zbog radova na izgradnji kolektora obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita od raskršća s ulicom Braće Brkić do Trga Ivana Krndelja, kao i od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.