SJEDNICE

Vlast povećava koeficijent plaća vojnicima, a onda će Odlukom smanjiti osnovicu!?

Patria

21.3.2018

Vijeće ministara BiH na današnjoj bi sjednici trebalo razmatrati Prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

U saopćenju i objavljenim zaključcima nema informacija o ovoj tački dnevnog reda. S druge strane, nezvanični izvori otkrivaju da su ministri ipak razmatrali taj prijedlog.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) predložila je ove izmjene, a odnose se na povećanje koeficijenta za obračun plaća s 1,12 na 1,20 za vojnike i podoficire u OSBiH koji su dosad bili diskriminirani u tom smislu u odnosu na policijske službenike kojima je najniži koeficijent 1,29, ali i državne službenike.

Međutim, kako u budžetu nema planiranih sredstava za ovu namjenu, nastao je problem iz kojih izvora pokriti dodatne troškove.

Prema tvrdnjama sagovornika Patrije iz Vijeća ministara BiH, izmjenama i dopunama Zakona o plaćama koje se odnose na vojnike sprema se velika prevara u smislu da će se toj kategoriji minimalno povećati koeficijenti, a onda će Vijeće ministara Odlukom smanjiti osnovicu za obračun njihovih plaća.

- To znači da će se to povećanje skoro u cijelosti istopiti, odnosno većina će dobiti povećanje od oko 20 do 30 KM, a istovremeno će biti oštećeno najmanje 15.000 uposlenih u institucijama, među kojima su i policijski službenici i službenici Uprave za indirektno oporezivanje koji prikupljaju najveći iznos sredstava koja se povećavaju iz mjeseca u mjesec – tvrdi ovaj izvor.

Nedavno, nakon insistiranja Saveza sindikata policijskih organa u BiH korigiran je koeficijent za obračun plaća policajcima iz državnih agencija.

Usvajanjem prijedloga za korekciju koeficijenata policijskim službenicima otklonjena je dugogodišnja diskriminacija u pogledu obračuna plaće policijskim službenicima. No, ako se osnovica za obračun plaća sada smanji, primanja policajaca iz državnih agencija ponovo će se skoro vratiti na staro.

Priјеdlоg zаkоnа о izmјеni Zаkоnа о plаćаmа i nаknаdаmа u instituciјamа BiH, čiji je prеdlаgаč Krištо, u drugom čitanju danas je na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Analitičari ovakav potez ocjenjuju kao predizbornu igru Krišto i HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.