SAZNAJEMO

Holandija odbila izručiti Herendu!

M. AŠČIĆ

21.3.2018

Pravosudni organi Holandije prekjučer su zvanično obavijestili Ministarstvo pravde BiH da odbijaju molbu za izručenje Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne paravojne formacije „Ševe“, Bosni i Hercegovini, ekskluzivno saznaje „Dnevni avaz“.

Veliki park

Ovo nam je zvanično potvrđeno iz ovog Državnog ministarstva, uz pojašnjenje da se za dobivanje detaljnih informacija o razlozima odbijanja molbe „obratimo Tužilaštvu BiH nakon što isto zaprimi službenu odluku holandskom ministarstva pravde“.

Odluka o odbijanju molbe za izručenje dolazi skoro godinu nakon što je Sud BiH na zahtjev Tužilaštva zvanično raspisao međunarodnu potjernicu za Herendom, koji se sumnjiči za ubistva osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku u aprilu 1992. godine, zbog čega se Draganu Vikiću i drugima sudi u Sudu BiH.

Na osnovu ove potjernice, ime Herende našlo se i na Interpolovoj crvenoj potjernici baze u Lionu, ali on nikad, iako je poznato gdje se nalazi u Holandiji, nije bio uhapšen, već samo lociran.

Tadašnja vijest o raspisivanju potjernice za Herendom izazvala je veliku pometnju u obavještajnim i policijskim krugovima, a posebno u dijelu bošnjačkog političkog establišmenta, jer slučaj “Herenda” mnogo je više od “Velikog parka”, koji mu se stavlja na teret. Također, mnogi su strahovali od Herendinog dolaska u BiH, jer se uz njega i “Ševe” veže mnogo misterija i zločina s političkom pozadinom, u koje je bio umiješan sami vrh države.

Nalogodavci zločina

Pogotovo se to odnosi na ratni pokušaj ubistva Ismeta Bajramovića Ćele, atentat na porodicu generala Sefera Halilovića, ubistvo Nedžada Ugljena, bivšeg zamjenika direktora AID-a, gdje je Herenda trebao biti jedan od ključnih svjedoka.


Iako je Herenda pristao da bude izručen BiH, ali uz jasne garancije bh. institucija da će biti siguran u našoj zemlji, očigledno je da mnogima nije bio u interesu njegov dolazak pred bh. pravosuđe i rješavanje političkih ubistava, a posebno otkrivanje nalogodavaca zločina koje su počinile „Ševe“.

 Nema holandsko državljanstvo,

živi u Asenu, radi kao privatnik


Prema informacijama „Avaza“, Nedžad Herenda nema državljanstvo Holandije i nikad nije svjedočio u Hagu na okolnosti koje se tiču uloge „Ševa“ u političkim ubistvima. Naši izvori tvrde da nikad nije mijenjao ni identitet i da živi u holandskom gradiću Asenu, gdje se bavi privatnim biznisom. U zapisniku na saslušanju od 26. maja 2015. godine, kada su ga ispitivali tužioci Tužilaštva BiH, kazao je da je pod nadzorom suda Holandije i da je ranije imao azil, koji mu je ukinut, te da ima samo bh. državljanstvo.







Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.