SARAJEVO

Tužiteljica nenamjerno dokazala da je Sarićka u KCUS-u bila ilegalac!

Radončić: Ukazao na frapantne činjenice

A. ALJIMI - M. AŠČIĆ

21.3.2018

Tužilaštvo BiH na današnjem suđenju Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a, u svojim dodatnim dokaznim prijedlozima u potpunosti je potvrdilo tezu odbrana da Azra Sarić, na čijem iskazu počiva optužnica, ni pod kojim uvjetima nije smjela dežurati na Maksilofacijalnoj klinici KCUS-a.

Dokument Tužilaštva u korist odbrane 

Tužiteljica Elvira Stanojlović, naime, priložila je akt na stotinu stranica koji je na svoj zahtjev, upućen generalnoj direktorici KCUS-a prof. dr. Sebiji Izetbegović, dobila od te zdravstvene ustanove, a u kojem se nalazi spisak specijalizanata koji su tokom 2015. godine dežurali uprkos proceduri 358 kojom se regulira radno vrijeme stažista od 8 do 16 sati.

Šokantno je saznanje da se na ovom spisku od 120 stranica uopće ne nalazi ime Azre Sarić, iako je u noći sa 20. na 21. decembar 2015. tokom noćne dežure obavila operaciju Sabahudina Hukare, koja se po njega završila kobno.

Na ovaj dokaz reagirao je i Fahrudin Radončić.

- Želio bih ukazati na jednu frapantnu činjenicu. Na spisku specijalizanata maksilofacijalne hirurgije uopće nema imena gospođice Azre Sarić. To znači da je ona sve vrijeme svoje specijalizacije bila ilegalac, nema je u dokumentima i to je razlog zašto je posredno od mene, ali i drugih, tražila pomoć da legalizuje svoj status specijaliste. Ona je invazivnu intervenciju obavila kao civil, odnosno kao neko ko je došao s ulice i obukao ljekarski mantil – kazao je Radončić.



Crnalić: Potvrđena teza odbrane

Šef tima Radončićeve odbrane Asim Crnalić također je komentirao ovaj dodatni dokaz Tužilaštva.

Lažno svjedočila zbog specijalizacije 

- Prema dostavljenom spisku, nema imena Azre Sarić. U dopisu KCUS-a vidljivo je da je na Maksilofacijalnoj klinici dežurao samo jedan doktor, Igor Licinger. Ime Azre Sarić nije navedeno. Ovim je potvrđena teza odbrane da je Sarić nelegalno radila u KCUS-u – rekao je Crnalić.

Prvi put nakon dvije godine, koliko traje ovaj postupak, Sudu se obratila i Bilsena Šahman.

- Tužilaštvo se ponaša kao advokat Azre Sarić. Danas se pokazalo koliko je Azra Sarić žarko željela specijalizaciju i da je zbog toga proganjala Bakira (Dautbašića, op. a.) i mene - pojasnila je Šahman.


Šahman: Tužilaštvo se ponaša kao advokat Azre Sarić

Prihvaćeni dokazi odbrane

Sud BiH na današnjem je ročištu prihvatio dokaze odbrane, među kojima je bio i zapisnik o saslušanju Azre Sarić iz 2007. godine u sarajevskom tužilaštvu, a u kojem nikad nije spomenula Radončića. Prihvaćeni su i zapisnici o saslušanju Tarika Mašića, šefa Maksilofacijalne klinike, kao i zapisnik o saslušanju novinarke Duške Jurišić iz marta 2016. godine, a koje Tužilaštvo nije uložilo u spis.

Otkud Azri Sarić upit novinara

Tužiteljica Suada Pašić u dokazima kojima je željela pobiti navode odbrane priložila je demantije koje je Azra Sarić po advokatu Zlatku Ibrišimoviću navodno upućivala redakciji „Dnevnog avaza“. Uz Sarićkine iskaze te demantije, tužiteljica je priložila i upit „Avazovog“ novinara upućen KCUS-u 22. decembra 2015. godine. Na to je reagirao advokat Dragan Barbarić upitavši odakle Sarićki zvanični upit koji je novinar uputio KCUS-u.

- Ovo je dokaz da je Sarić to dala tužiocu Boži Mihajloviću te da je to uloženo u spis. Međutim, doktor Mašić, koji je ovdje svjedočio, rekao je da ova pitanja novinara „Avaza“ nikad nije vidio - kazao je Barbarić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.