ILIDŽA

Omerbegović-Arapović: SDA iznjedrila malo žena u politici

Piše: A. Tabak

21.3.2018

Na Ilidži je večeras održana javna tribina Foruma žena i Foruma mladih OO SBB-a Ilidža. 

Tema tribine bila je "Mladi i žene pokretači promjena".

Gosti tribine, osim potpredsjednice SBB-a Adise Omerbegović-Arapović, bile su Bilsana Šahman, zastupnica u Parlamentu FBiH, Meldina Ugarak, zastupnica u skupštini ZDK, Abriza Kamešničanin, potpredsjednica OO SBB Ilidža, Amer Kapo, direktor JU Centar Skenderija, Fatima Hadžismajlović-Bosiljčić, predsjednica FŽ SBB Ilidža i Selma Banda, predsjednica FM SBB Ilidža.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović je okupljenim prenijela svoja iskustva.

- Žene često ne dobiju nagradu za urađeno kao što to dobiju muškarci. Ali, SBB će to promijeniti. Razočarana sam, jer je SDA iznjedrila ovako malo žena u politici. Nismo imali ženu premijerku, a mali broj žena su ministrice - kazala je, između ostalog, Omerbegović-Arapović, istaknuvši da SBB želi pozitivno liderstvo žena kao i muškaraca.

Dodala je da su njena iskustva do trenutne pozicije bile puna izazova.

- Mi kao društvo još nismo iskoristili kapacitet žena i mladih kao pokretača promjena i to je veliki gubitak za društvo uopće i konkretan ekonomski gubitak jer gubimo potencijal koji žene i mladi imaju - dodaje ona.

Naglasila je kako je SBB progresivna stranka koja daje značajnu ulogu ženama.

- To je jedna pozitivna snaga koja treba iznjedriti jedno progresivnije i bolje društvo u kojem će svaka žena, djevojčica dobiti priliku da se obrazuje jer je obrazovanje ključ da žene uopće mogu pokazati sve što mogu i na kraju dobiti šansu - istakla je Omerbegović-Arapović.

Bilsena Šahman, zastupnica u Parlamentu FBiH, također se obratila i ispričala im kako je to biti žena kao menadžer, biti žena političar u Parlamentu i kako je to sprovesti neke inicijative, a da se ništa ne ostvari i šta učiniti po tom pitanju.

- Žena je zastupljena u društvu, onoliko koliko se i sama izbori. Na ženama je da se dokažemo svojim znanjem i radom i tada ćemo imati svoje mjesto u društvu – rekla je Šahman.

Amer Kapo, direktor Centra Skenderija, također je bio jedan od govornika na tribini. Kazao je da mladi moraju preuzeti veće odgovornosti i iskorištavati svaku priliku, kako bi mijenjali društvo oko sebe.

- Ne treba biti pasivan. Treba se potruditi da uradite sve što je u vašoj moći i da imate neki cilj da postignete, kako pomoći i uključiti druge – rekao je Kapo istaknuvši da u radu najviše vjeruje ženama i da su one uvijek veoma dobar pokretač.

Fatima Hadžismajlović - Bosiljčić, predsjednica Foruma žena SBB Ilidža, kazala je da oni u saradnji sa Forumom mladih rade različite aktivnosti kojima žele pokazati da je SBB politička partija koja je socijalno i društveno odgovrna i koja vodi računa posebno o mladima.

- U prvi plan stavljamo akcent na obrazovanje žena koje nam omogućava da nađemo bolji posao. Jako promoviramo volonterstvo. Učestvujemo i u izgradnji boljeg zdravstvenog sistema za sve ljude ista prava, bez obzira gdje žive i kolika su im primanja. Mi se brinemo i za ljude sa invaliditetom i da imaju prednost pri zapošljavanju i da mogu živjeti dostojanstveno i samostalno – rekla je ona.


(VIDEO: A. TABAK)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.