PDPSBIH

Đonlagić: Ispostavilo se da smo "jurili zeca, a istjerali medvjeda"

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

21.3.2018

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na večeras okončanoj sjednici usvojili su dva zaključka u vezi s tačkom dnevnog reda pod nazivom "Informacija Vijeća ministara BiH o nemogućnosti TV prijenosa utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine".

Na prijedlog Kluba poslanika SBB-a, Predstavnički dom zadužio je Vijeće ministara BiH da za narednu sjednicu Doma pripremi detaljnu informaciju o ovom pitanju, sa svim relevantnim detaljima, i da predloži neophodne mjere kako bi se ovaj problem regulirao.

Usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da od Konkurencijskog vijeća BiH pribavi detaljan izvještaj o navedenoj problematici.

Inače, rasprava o temi prijenosa utakmica sportskih reprezentacija pokrenuta je na inicijativu Mirsada Đonlagića, predsjedavajućeg Kluba poslanika SBB-a, koji je još prošle godine Vijeću ministara BiH, odnosno resornom ministarstvu, uputio pitanje - zašto je većina građana BiH uskraćena za tv prijenos susreta reprezentacije BiH u međunarodnim susretima.

Još u novembru prošle godine Đonlagić je pitao – kako je moguće da su građani BiH uskraćeni za praćenje tv prijenosa košarkaške utakmice BiH – Rusija, ali i ostalih utakmica sportskih reprezentacija.

Đonlagić je na današnjoj sjednici podsjetio da su u međuvremenu "isplivali" brojni problemi u vezi s ovom oblasti.

- Ispostavilo se da smo 'jurili zeca, a istjerali medvjeda'. Ovo je krupan problem. Odnos kablovskih operatera i telekom operatera je problem koji je riješen u Hrvatskoj i Srbiji, a u BiH je itekako prisutan i treba ga rješavati, i trebaju nam detaljne informacije o tome.

- Na vidjelo su sada izbili znatno složeniji problemi od pitanja kojima smo otvorili ovu temu, kao što su monopolsko ponašanje suprotno tržišnim pravilima, zatim neovlašteno korištenje i upotreba infrastrukture bh. telekom operatera i drugi problemi. Udruženje kablovskih operatera žalilo se RAK-u, koji je onima koji su uzrokovali probleme izrekao kaznu, ali time problem nije riješen – kazao je Đonlagić.

Predstavnički dom usaglasio se da Vijeće ministara, zbog navedenih ozbiljnih kršenja propisa i prava, da što više građana BiH ima mogućnost da gleda na tv emiterima reprezentacije BiH, a ne samo kao sada, minimalan broj privilegiranih, kao i da spriječi neovlašteno ponašanje i nekontrolirani odliv novca iz BiH, ispita sve navode koje su u pismu poslanicima Predstavničkog doma uputili i članovi Udruženje kablovskih operatera (AKOP) u BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.