MOSTAR

Čović: Želja je ponovo birati Hrvatima predstavnike

M. Smajkić/Avaz.ba

Avaz.ba

23.3.2018

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović održao je pres-konferenciju nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH.

On je rekao da ustavne promjene nisu tema i da se u BiH bez izmjene Ustava može doći do adekvatnih izmjena izbornog zakonodavstva, bez obzira na to kakav model primijenili.

- Nemamo kapaciteta za izmjenu Ustava. Ne možemo doći do natpolovične većine, a ne dvotrećinske - rekao je Čović.

Bošnjačke stranke

Kazao je da je cilj bošnjačkih stranaka u Sarajevu da ponovo biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Upitan da prokomentira sastanak Željka Komšića, Nermina Nikšića i Bakira Izetbegovića u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, on je kazao da neće odgovoriti zbog čega nije bio na sastanku, ali da je zanimljiva struktura stranaka koje su bile na tom sastanku.

- To ide u prilog onome što ja odavno govorim, da kada je politička scena u Sarajevu u pitanju, sasvim je svejedno tko je lijevi i desni i veliko je pitanje ko je tu lijevi ili desni i i da otprilike nastupaju sa identične pozicije, što je, možda, i dobro. Jer bošnjački narod mora imati svoje predstavnike i lijevo i desno i ako su na taj način razgvarali u Ambasadi SAD, nemam ništa protiv - kazao je on.

Čović je rekao i da će iduće sedmice u BiH biti predstavnici Stejt departmenta, s kojima će se razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH. 

Dodao je da je njegov stav vrlo jednostavan, a to je do kraja provesti odluku Ustavnog suda.

- Bitno je da se osigura da imamo legitimnost predstavnika, da hrvatski narod ima svog predstavnika - kazao je Čović.

Rekao je i da niko od političara nema pravo tumačiti odluku Ustavnog suda BiH, jer se odluke najviše sudske instance provode, a ne tumače.

On je kazao i da mu ne pada na pamet da HDZ uređuje odnose na bošnjačkoj političkoj sceni, tako da s te strane ne brine o tome ko će biti parlamentarna većina.

- Oni u konačnici imaju isti interes kada je riječ o HNS-u. Želja je ponovo birati delegata u domovima naroda i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To se čak i ne krije - rekao je Čović.

Osvrnuo se i na najavljeni zajednički izlazak na izbore Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i učestale kritike koje dolaze iz druge najjače stranke tog bloka – HDZ 1990.

Kalkulirali sa SDA

- Na posljednjoj sjednici koja je bila u Mostaru imali smo jedinstven stav svih stranaka HNS-a, na sjednici u Vitezu nisu bili predstavnici Devedesetke, ne znam iz kojih razloga. Svi drugi prisutni su se izjasnili, a bilo je deset predstavnika stranaka, da zajedno idemo na izbore. Nakon toga je došlo očitovanje u medijima iz HDZ-a 1990, ja ga uvažavam ma kakvo ono bilo. Navikli smo mi na njihove turbulencije i kad predsjednik stranke dogovara s nama, njegovi kantonalni odbori nam pišu saopćenja. Bolje da se piše s vrha stranke - rekao je Čović.

Smatra da će imati jednu veliku većinu stranaka koje žele zajedno ići na izbore. 

- Ova politička opcija će na izborima dobiti uvjerljivu većinu, a svako ima pravo procjenjivati. I posljednji put je Devedesetka procjenjivala da je dobro praviti kalkulacije sa SDA. Oni su to radili, a završili su kako su završili. Ja ih mogu samo pozvati da razmisle da HNS ima svoje posebno mjesto -kazao je Čović.

Također, ustvrdio je da neće biti problema u vezi raspodjele sredstava dobivenih od akciza, jer, zna se kako se to do sada rješavalo.

- Postoje ključevi i metode kako se sredstva sa razine države po elementu supsidijarnosti raspoređuju po vertikali. Koliko god netko zatezao dobro je da imamo Zakon o akcizama i akumulaciju novca, koja će pomoći ubrzanoj gradnji saobraćajnica. Možemo još malo mudrovati, ali rješenje će se naći - istaknuo je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.