SUKOBI

Pljušte optužbe i krivične prijave u Savezu logoraša

Dio rukovodstva Saveza udruženja logoraša: Iznijeli brojne optužbe ( F. Fočo)

M.R.S.

23.3.2018

Problemi u radu i funkcioniranju Saveza udruženja logoraša KS, kao i nepoštivanje Statuta prisutni su duže vrijeme, s obzirom na to da je posljednja sjednica Skupštine održana u julu 2015. godine, dok ni Nadzorni odbor (NO) ne obavlja svoju dužnost. To je stav dijela rukovodstva Saveza.


Narušeni odnosi


Na narušene odnose u Savezu ukazalo je Ministarstvo za boračka pitanja KS tokom nadzora prije godinu. U međuvremenu se situacija nije mnogo promijenila.


Dio članova Upravnog odbora (UO), NO i dva potpredsjednika Saveza podnijeli su nedavno krivičnu prijavu protiv odgovornih, prvenstveno predsjednika Saveza Sabahudina Šehića, zbog, kako kažu, kršenja Statuta, samovlašća, zloupotrebe položaja, prevare... Ističu da je sjednica Skupštine iz juna prošle godine lažirana, kada su donesene odluke o smjenama nekih članova UO i NO, te da je sazvana bez odluke UO. Da je ta sjednica zakazana i održana suprotno Statutu, utvrdilo je i Ministarstvo za boračka pitanja KS.


- Za dvije i po godine utrošeno je 150.000 KM, a ne znamo kako. UO za svaku transakciju mora donijeti odluku. Nismo ih donosili - tvrdi Enes Dželilović, član UO Saveza i predsjednik Udruženja logoraša općine Ilidža.


Bez odluka


Avdulah Popara, potpredsjednik Saveza, tvrdi da od novembra 2015. godine nijedan nalog za isplate nije potpisao te da „Šehić vrši isplate bez odluka UO i bez mog potpisa kao drugog supotpisnika“, dok Sead Husić, član NO, navodi da im nije omogućeno da izvrše uvid u poslovanje Saveza, mada je to zadaća ovog organa.


Šehić: Sve je transparentno


Na iznesene optužbe Šehić odgovara da je Ministarstvo za boračka pitanja kontroliralo trošenje novca od 2012. do kraja 2016. godine i utvrdilo da je sve transparentno trošeno te da ih je nastavilo finansirati.


- Onima koji optužuju su istekli mandati u općinskim udruženjima koja su članice Saveza. A odbili su da održe sjednicu Skupštine. Protiv potpredsjednika Saveza Amira Smječanina, koji je dozvolio da se ugasi udruženje logoraša Novi Grad jer nije radio transparentno, ide i druga krivična prijava jer je otuđio dokumentaciju, odnio materijale. Problem je što ti pojedini delegati neće da dođu na sjednicu Skupštine pa ne možemo imati kvorum - rekao je Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.