OTKRIVAMO

Čampara za dvije godine u FMUP zaposlio 73 osobe

M. AŠČIĆ

23.3.2018

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, rekorder je po broju državnih službenika koje je zaposlio u posljednje dvije godine kada su u pitanju federalna ministarstva, pokazalo je istraživanje „Dnevnog avaza“.

Na snazi moratorij

Čampara je tako za svog mandata, tačnije samo u posljednje dvije godine, u FMUP zaposlio 73 državna i policijska službenika. Odnosno, zaposlio je 63 osobe, plus deset službenika putem ugovora o djelu s visokom i srednjom stručnom spremom.

To znači da je Čampara zaposlio više osoba u FMUP-u nego svi ostali ministri u preostalih 15 ministarstava na nivou cijele Federacije, iako je i dalje na snazi moratorij na zapošljavanje koji je usvojila Vlada FBiH.

No, to Čampari nije bila prepreka da 2016. i prošle godine zaposli čak 23 državna službenika. Samo u oktobru 2016., po konkursu za popunu radnih mjesta - državnih službenika, u FMUP je zaposleno 13 činovnika, od čega je čak osam stručnih savjetnika. 

 Javni oglasi

Potvrdili su to i javni oglasi koji su objavljeni na stranicama FMUP-a i Agencije za državnu službu Federacije. U toku je i konkurs za prijem novih 36 policajaca.

Kao što je poznato, od samog početka ovi konkursi su bili pod lupom javnosti, jer su primljeni podobni, a ne sposobni policajci, o čemu je „Avaz“ mjesecima pisao. Tu je i sporni spisak policajaca od jula prošle godine, koji je Čampara krio od javnosti, a na kojem se našlo 15 interesantnih imena, uglavnom stranačkih podobnika.

Vlada mu 2016. odobrila prijem

     radnika na ugovore o djelu

Na sjednici Vlade FBiH od 3. novembra 2016. usvojen je prijedlog zaključka za davanje saglasnosti kojim se Čampari odobrilo potpisivanje ugovora o djelu za pet uposlenih. A samo mjesec kasnije, 8. decembra, premijer Fadil Novalić odobrio mu je prijem još pet službenika na ugovor o djelu.









Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.