BRISEL

Petir u Parlamentu EU: U BiH se šalje novac za radikalizaciju muslimana

Avaz.ba

24.3.2018

Nezavisna hrvatska zastupnica Marijana Petir izjavila je na sjednici u Evropskom parlamentu u petak u Briselu da Bosni i Hercegovini prijeti radikalizacija muslimana, a koju potiče novac iz islamskih zemalja.

Na zajedničkom sastanku Pododbora za sigurnost i odbranu te Odbora za vanjske poslove, a u saradnji s Delegacijom za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, u Evropskom parlamentu raspravljalo se o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Izražavam zabrinutost posebno jer dolazim iz Hrvatske, koja kao država članica EU ima najdužu granicu s BiH. Svima ovdje je poznato da uz tu granicu niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci i koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH. Bilo je više slučajeva gdje su umjereni imami koji su pozivali na pripadnost evropskom islamu bili napadnuti zajedno sa svojim porodicama - rekla je Petir.

Kao neke od problema navela je nošenje hidžaba, duge brade i klanjanje.

- Poznato je da iz pojedinih zemalja u BiH stiže novac za stipendiranje pod uvjetom da djevojke moraju nositi veo ili hidžab, a da muškarci moraju pustiti bradu i klanjati. Novac koji je stigao poslužio je za izgradnju jednog novog grada, resorta, u kojem živi arapsko stanovništvo, a služe im bosanski salafiti. Moj je dojam da ti salafiti kradu identitet građanima BiH, prije svega mislim na muslimane, jer se na tom području uvijek živjelo u toleranciji, a danas se tu promiču neke druge vrijednosti - kazala je Petir.

Upitala je predstavnike Evropske komisije prate li dotok novca iz Saudijske Arabije, Turske i drugih islamskih zemalja u BiH.

- Taj se novac šalje da bi se radikaliziralo stanovništvo, što dovodi do mogućih sigurnosnih prijetnji - rekla je Petir.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.