BIH

Vijeće ministara odredilo nove osnovice: Zvizdić namaknuo Lukovcu višu plaću, nastala pobuna u MVP-u

Lukovac: Preplaćeni ambasador | Zvizdić: Pazi svoje i šefove intimuse

Piše: K. KEŠMER

24.3.2018

Pod izgovorom usklađivanja osnovica plaća s konvencijama UN-a, Vijeće ministara BiH početkom ove godine usvojilo je odluku o novim osnovicama za obračun plaća bh. ambasadorima u svijetu, zbog čega je nastala svojevrsna pobuna unutar Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Napravili analizu

Naime, Vijeće ministara svake godine donosi novi pravilnik o osnovicama plaća naših predstavnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP), no ovogodišnji je izazvao gnjev brojnih uposlenika koji tvrde da se, umjesto smjernicama UN-a, Vijeće ministara vodilo stranačkom pripadnošću ambasadora.

Najzanimljiviji je primjer Harisa Lukovca, ambasadora BiH u Jordanu, posebno bliskog bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. Kako saznajemo, upravo je Lukovac izlobirao kod predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da se koeficijent za zemlju u kojoj on služi poveća. Šta je Lukovac tražio, to je i dobio.

Tako je osnovica njegove plaće sa 1.236 KM povećana na 1.493 KM te će na osnovu nje primati oko 6.200 KM mjesečno!

Uposlenici MVP-a su zbog svega napravili detaljnu analizu koja pokazuje da je Jordan, prema međunarodnim kriterijima, država na oko 100. mjestu po ekonomskom standardu, a koeficijent za obračun plaće u bh. ambasadi u Amanu iznad je onog koji se primjenjuje za diplomate u Ambasadi BiH u Australiji, zemlji koja je među 15 najrazvijenijih u svijetu.

- Prosječna plaća u Australiji je oko 9.000 KM, a u Jordanu više nego deset puta niža, odnosno ispod 900 KM. Potpuno suprotno tim podacima, platna osnovica za plaće u Ambasadi BiH u Jordanu je 1.493 KM te je više od dva puta veća od prosječne plaće - navodi se u analizi.

Tabele prikazuju kako je došlo do enormnih povećanja u visini platnih osnovica za 2018. u odnosu na 2017. godinu

Nema opravdanja

Da stvar bude još gora, platna osnovica za bh. ambasadora u Australiji je smanjena. Naime, lani je iznosila 1.475 KM, dok je u ovoj godini smanjena na 1.378, čime je manja čak i od one ambasadora u Zagrebu.

U analizi se zaključuje da ne postoji službeni podatak UN-a koji bi mogao poslužiti kao opravdanje za ovako nepravedno raspoređena sredstva.

Kako je uopće postao ambasador 

Posebna je priča na koji je način Lukovac postao ambasador. Prethodno je bio samo savjetnik i s te funkcije je lansiran na ambasadorsku. Takva praksa još nije zabilježena u diplomatskim krugovima bilo koje države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.