POTVRĐENO

Irena Hadžiabdić saslušana u SIPA-i

S. D.

28.3.2018

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić saslušana je danas u SIPA-i. 

Ova informacija je potvrđena ''Avazu'' u CIK-u.

Kako nam je rečeno, Hadžiabdić je saslušana u svojstvu svjedoka.

Prema informacijama, saslušani su i ostali članovi CIK-a jer postoje sumnje da je neko od njih u ladici zadržao prijavu o sukobu interesa protiv Ostoje Kremenovića, bivšeg predsjednika i člana Ureda za razmatranje žalbi Agencije za javne nabavke BiH.

Istražne radnje o utvrđivanju okolnosti pod kojima je poništen ugovor za štampanje i pakovanje glasačkih listića za opće izbore u BiH 2014. godine, kako je „Avaz“ u to vrijeme pisao, provodila je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). 

No, kako je 22. jula 2014. godine saopćilo Tužilaštvo BiH, odluku o obustavi istrage donio je kompromitirani i danas suspendirani Božo Mihajlović, tadašnji zamjenik glavnog tužioca i rukovodilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Danas kada se saslušavaju članovi CIK-a o ovoj aferi postavlja se pitanje zašto je Mihajlović tada obustavio ovu istragu.

Inače, "Avaz" je prije skoro četiri godine prvi razotkrio aferu sa štampanjem glasačkih listića, kao i da su se u to vrijeme pod lupom istražitelja našle sve odluke CIK-a i Ureda za razmatranje žalbi BiH, donesene nakon raspisivanja međunarodnog tendera za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za opće izbore 2014. godine u BiH vrijednog od 1.285.000 KM.

Tada su naši izvori isticali da bi se istražitelji trebali pozabaviti utjecajem Ostoje Kremenovića, predsjedavajućeg Ureda za razmatranje žalbi BiH, na to što su se “Atlantiku” redovno u toj instituciji uvažavale žalbe na osnovu kojih je dobivao poslove.

Tada je Kremenović za "Avaz" tvrdio da nije član SNSD-a, nego DNS-a, koji je koalicioni partner Dodikove stranke. Kremenović nije negirao navode da poznaje i Dodika i vlasnika “Atlantika”.

Kremenović je tada i potvrdio da su iz Ureda za žalbe u junu 2014. godine instrukcija i obavještenje o tome da se vodi postupak po žalbi “Atlantika”, umjesto u CIK, putem faksa poslani u jednu pržionicu kafe. 

Kazao nam je da je do toga došlo greškom u broju, ali nije odgovorio na pitanje zašto ovako važan dokument nije poslan poštom ili kurirskim putem, što je uobičajeno u korespondenciji državnih institucija.


(Faksimili tekstova objavljenih u "Dnevnom avazu" prije skoro četiri godine)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.