BH. BLAGO

I Atik džamija među zaštićenim spomenicima

Vrijedan spomenik naše duhovnosti i kulture

Piše: F. SINANOVIĆ

29.3.2018

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na nedavno održanoj 19. sjednici uvrstila je Atik džamiju, koja se nalazi u Ćivama kod Kalesije, među objekte koji su proglašeni bh. nacionalnim spomenicima.  

Nermin Bukvar, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Kalesija, izrazio je zadovoljstvo što je ova džamija konačno pod zaštitom države.

Osmanska uprava

- Trebalo je to i ranije uraditi, ali dobro je da je barem sada uvrštena. Zaista je riječ o vrijednom spomeniku naše duhovnosti i kulture općenito - rekao je Bukvar.

Atik džamija najstarija je na kalesijskom području. Smatra se da je sagrađena početkom osmanske uprave na ovim prostorima. I sam naziv Atik, što znači – stara, kazuje o tome da je napravljena u davna vremena.

O njenoj starosti svjedoče i nišani u džamijskom haremu, Na jednom je uklesana 1186. godina po hidžretskom, što je 1774/1775. godina po gregorijanskom kalendaru.


Munara Atik džamije na grbu Općine Kalesija

Jedna od njenih karakteristika je i drvena munara. Atik džamija nije stradala tokom dva svjetska rata, a ni za vrijeme agresije na BiH od 1992. do 1995., ali je od gradnje do danas više puta renovirana. Zbog dotrajalosti u funkciji nije od 1980. godine, kada je u Gornjim Vukovijama sagrađena potkupolna džamija sa zidanom munarom.

Ćive pripadaju kalesijskoj Mjesnoj zajednici Gornje Vukovije, pa je Atik džamija poznata i kao Ćivljanska. Njena munara nalazi se i na grbu Općine Kalesija.

Potpuna obnova

Još 1991. pokrenuta je inicijativa za renoviranje Atik džamije, ali je agresija na našu zemlju zaustavila te aktivnosti. Obnova Atik džamije započela je 1996. godine, a potpuno je rekonstruirana 1998. Dužnost imama u Atik džamiji obavlja Ibrahim ef. Gutić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.