POSJETE

Jildirim: Povećati turske investicije u BiH

A. Durgut/Avaz.ba

Avaz.ba

29.3.2018

Premijer Republike Turske Binali Jildirim (Yildirim), koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, obratio se danas medijima u Sarajevu.

On je svečano dočekan uz državničke počasti nakon čega su održani sastanak delegacija Vijeća ministara i vlade Republike Turske te susret s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Jildirim je rekao da je neophodno povećati broj turskih investicija u BiH te da može biti veća razmjena roba. Također, najavio je da će sredinom godine predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) posjetiti našu zemlju, kada bi trebalo biti potpisano desetak sporazuma, između ostalih i o slobodnoj trgovini.

- Odnosi Turske i BiH posjeduju korjenitu prošlost i imaju jednu vrlo dobru budućnost, posebno na Balkanu za uspostavljanje mira i prosperiteta. Činimo konkretne korake na tom putu, Turska je među prvih 10 zemalja po svim ekonomskim kriterijima i mi ostvarujemo nove korake na ekonomskom polju - rekao je Jildirim.

Posebno je istaknuo da Turska podržava put BiH u NATO i EU.

- Znamo šta je mir i BiH najbolje zna šta je mir - kazao je turski premijer.

On je dodao da Turska želi povećati broj turskih investicija u BiH, ali i da postoje neke prepreke te da se nada da će ih naša zemlja riješiti.

Komentirao je i autoput Sarajevo - Beograd, čiju bi izgradnju trebala finansirati Republika Turska. Kazao je da tursko ministarstvo radi na pripremi projekta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je Turska jedan od najvažnijih i najznačajnijih prijatelja BiH, koja kontinuirano i požrtvovano daje podršku BiH u realizaciji svih naših strateških ciljeva.


Turskog premijera informirao je o najvažnijim ciljevima i prioritetima BiH.

- Među tim prioritetima BiH posebno smo razgovarali o ključnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH, a to su EU i NATO integracije. Zamolio sam premijera Jildirima da Turska, kao važna članica NATO saveza, nastavi snažno pružati podršku BiH, a posebno da se založe za mogućnost aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO paktu, čije aktiviranje očekujemo na nekom od narednih sastanaka - rekao je Zvizdić.

Dodao je da su dvije najvažnije stvari o kojima je upoznao premijera Turske mir i stabilnost na području zapadnog Balkana i BiH te ekonomski razvoj BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.