SAOPĆENJA

GS: Ostavka ključnih članova CIK-a jedini način da se spasi demokratski proces

Fena

2.4.2018

Građanski savez (GS) smatra da je informacija objavljenja u "Žurnalu" o nestanku 35,8 tona, tj. pola miliona glasačkih listića, konačni dokaz da Centralna izborna komisija nije nezavisna institucija nego "politički organ u službi SDA, HDZ i SNSD-a".

- Naime, krađa praznih biračkih listića dovodi u pitanje dosadašnje rezultate izbora i postavlja se pitanje je li uopće moguće demokratskim putem promijeniti sadašnju vlast ukoliko ona nastavi kontrolirati izborni proces - navodi se u saopćenju GS-a.

U ovoj stranci smatraju da je ostavka ključnih članova CIK-a jedini način da se spasi demokratski proces i mogućnost promjene vlasti demokratskim izborima.

- Pozivamo nadležna tužilaštva da reagiraju i spase vjeru u višestranački demokratski život u BiH. Informacije objavljene u "Žurnalu" jedini su put u historiji ovog regiona viđene tokom vladavine Slobodana Miloševića. Mi u GS-u smatramo da je sada ključna odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice, posebno OHR-a i OSCE-a, koji imaju obavezu osigurati provedbu poštenih i fer izbora - navodi se u saopćenju.

U tom smislu, GS pozdravlja inicijativu SDP-a, i drugih opozicionih stranaka, za izmjene Izbornog zakona, kojima bi se smanjile manipulacije na biračkom mjestu, međutim, "nema tih skenera i biračkih odbora koji mogu spriječiti ubacivanje glasačkih listića ukradenih uz pomoć CIK-a iz štamparija".

Ukoliko ne bude radikalnih izmjena u sastavu CIK-a i preuzimanju odgovornosti od međunarodne zajednice, bojkot lažiranog i nelegitimnog izbornog procesa nameće se kao jedina odgovorna opcija.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.