PREDMET "BOSNALIJEK"

SIPA: Novcem "Bosnalijeka" kupovali njegove dionice

Avaz.ba

3.4.2018

U petak policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u okviru predmeta „Bosnalijek“ Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima, protiv pet fizičkih lica, jednog državljanina BiH i četiri strana državljana, kao i dva strana pravna lica.

U izvještaju se navodi postojanje osnova sumnje da su pomenuta lica počinila krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.

Naime, istragom je utvrđeno da su navedena lica u toku 2016. i 2017. godine, postupajući suprotno poslovnim interesima kompanije "Bosnalijek" d. d. Sarajevo, ustupili potraživanja od dva strana pravna lica, koja su uredno izvršavala svoje obaveze, također stranom pravnom licu, koje je zadržalo za sebe najmanje 3.600.000 KM, a što je omogućeno zaključivanjem ugovora o ustupanju potraživanja i prikriveno obavljanjem transakcija između više evropskih zemalja.

U istom periodu, navedena lica su sredstva "Bosnalijeka" u višemilionskom iznosu iskoristili za kupovinu dionica "Bosnalijeka", što su prikrili obavljanjem transakcija između računa pravnih lica iz ukupno šest zemalja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.