SUD BIH

Svjedok Delalić: Vikić je rekao da vode zarobljenike jer oni nemaju ništa s njima

E. Trako

5.4.2018

Foto: E. TRAKO

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBIH, i drugima po optužnici za ubistvo pripadnika JNA na lokalitetu Velikog parka u Sarajevu 1992. godine.

Ispitan je svjedok Šefik Delalić, koji je u to vrijeme bio vozač specijalnih vozila te Specijalne jedinice i obavljao je poslove sekretara.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, Delalić je kazao da je čuo da su neki ratni zarobljenici ubijeni u Velikom parku i da je to, navodno, kako je kazao, uradio izvjesni Mišo Matić zvani Mišo Žmiro, sa svojim ljudima.

- Čuo sam da su taj Žmiro i njegovi doveli ratne zarobljenike u Dom policije, a da im je komandant rekao da oni nemaju ništa sa zarobljenicima i da ih vode u zatvor – kazao je Delalić.

Na pitanje tužiteljice je li mu poznato ime Nedžada Herende, Delalić je kazao da je čuo za njega, ali ga nije poznavao te da je iz medija čitao o ''šahtu''.

Na pitanja Tužilaštva o organizaciji Specijalne jedinice, Delalić je odgovarao sa „koliko ja znam“, „po mom sjećanju“, „mislim da je“, na što je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić kazao da su to pitanja na koja svjedok nije mogao znati odgovor. Na kraju je dodao da mu je žao što u iskazu u Tužilaštvu ranije nije spominjao Mišu Žmiru.

Nastavak suđenja Vikiću i drugima je 10. maja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.