ORUŽANE SNAGE

Veće plaće za vojnike nisu sporne, pitanje je kako osigurati novac

Ilustracija

Srna

7.4.2018

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu protiv povećanja plaća vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH, ali smatraju da je prije donošenja zakona kojim bi ovo pitanje bilo regulirano potrebno razjasniti na koji bi način u budžetu BiH bila osigurana sredstva za to.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nedavno usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa povećanje plaća vojnicima, o ovom zakonskom prijedlogu treba da se izjasni i Dom naroda.

Ističući da vojničke plaće trebaju biti veće, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić izrazio je nadu da za to potrebna sredstva neće biti osigurana umanjivanjem primanja nekih drugih zaposlenih u institucijama BiH.

- Mislim da se ovo pitanje može riješiti bez umanjenja plaća drugim zaposlenim u institucijama BiH i da ima dosta prostora za racionalizaciju troškova i preusmjeravanje postojećih budžetskih sredstava, jer je očigledno da zbog nedostatka parlamentarne većine nijedan značajan projekt ili zakonodavna aktivnost u ovoj godini nisu mogući - rekao je Tadić Srni.

On je podsjetio da je Parlament BiH u toku ovog i prošlog mandata više puta svojim zaključcima obavezao Vijeće ministara, a prije svega Ministarstvo finansija BiH, da pripreme konsolidovan tekst zakona koji tretira oblast plaća i naknada u institucijama BiH kako bi se njime riješila sva pitanja koja su u međuvremenu otvorena i ujednačile sve izmjene do kojih je u međuvremenu došlo.


- Na taj način bi se na duži period otklonila mogućnost bilo kakve netransparentnosti ne samo kad su u pitanju plaće i naknade već bilo koja druga primanja koja proizilaze iz radnog odnosa - ocijenio je Tadić i konstatirao da na ove zaključke Vijeće ministara nikad nije odgovorio.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama u institucijama BiH, kojim se predviđa povećanje plaća za oko 7.000 vojnika i podoficira u Oružanim snagama BiH koji imaju najniži koeficijent za obračun plaće, u parlamentarnu proceduru uputila je predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto.

U obrazloženju zakona, ona je navela da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koji u ukupnoj vojnoj strukturi Oružanih snaga BiH čine 80 posto ljudstva, te zaustaviti negativni trend napuštanja Oružanih snaga.

Za provođenje ovog zakona, ukoliko bude usvojen, u budžetu BiH na godišnjem nivou potrebno je osigurati 9,3 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.