GDJE SU PARE, GDJE SU FIRME

Federacija BiH od privatizacije inkasirala više od 10 milijardi KM!

Piše: K. KEŠMER

8.4.2018

Vlada Federacije BiH sastavila je 1999. godine spisak preduzeća koja bi trebala biti privatizirana. Spisak je brojao tačno 1.450 preduzeća, čija je ukupna vrijednost iznosila 18,72 milijarde KM. Od tog broja, prema podacima Agencije za privatizaciju FBiH, do 2017. godine privatizirano je 1.088 kompanija. O uspjehu privatizacijskih procesa u izvještaju nije navedena ni riječ.

Tri metode

Međutim, zanimljiva je i vrijednost odnosno iznos novca koji je Federacija inkasirala.

Kako se navodi, od 18,72 milijarde KM ukupnog kapitala u državnom vlasništvu je te 1999. godine bilo 17,3 milijarde maraka, dok su 1,4 milijarde već bile u privatnim rukama, nakon takozvane Markovićeve privatizacije. U startu je od privatizacije izuzeto oko 3,8 milijardi KM, odnosno nekoliko preduzeća koja su bila od strateškog značaja za FBiH, a ostatak preduzeća, vrijednih 13,5 milijardi KM, dato je na rasprodaju, a od toga opet 6,3 milijarde kroz javnu ponudu dionica.

Prema izvještaju koji prikazuje stanje na dan 4. decembar 2017. godine, metodom male privatizacije privatizirano je 278 preduzeća, a tenderskom procedurom u velikoj privatizaciji 356 firmi, dok su putem berze u privatne ruke otišla tri preduzeća.

- Putem berze privatiziran je preostali dio državnog kapitala u tri preduzeća. Prodajom dionica potpuno ili djelimično privatizirano je 747 preduzeća. Ukupno je završena privatizacija 1.088 preduzeća – navodi se u izvještaju.


Faksimil izvještaja Agencije za privatizaciju

Kada se radi o rezultatima privatizacije, njena vrijednost na dan 4. decembar 2017. godine je bila sljedeća:

- Privatiziran državni kapital i imovina 5,807 milijardi KM. Ostvaren prihod u certifikatima 8,485 milijardi KM. Ostvaren prihod u „kešu“ 0,677 milijardi KM. Nije privatiziran kapital od 7,693 milijarde KM – ističe se u izvještaju.

Zastoj u procesu

Kada se radi o vrijednosti preduzeća koja još nisu privatizirana, ona je „izvučena“ iz početnih bilansa stanja preduzeća na dan 31.12.1999. godine.

- Bilans stanja je u proteklom periodu doživio znatne promjene (smanjenje), uglavnom kao rezultat lošeg poslovanja (gubici), usklađivanja vrijednosti imovine kod formiranja zajedničkih kompanija i drugim razlozima. Smanjenje privatizacijske ponude, izmjene propisa privatizacije u dijelu nadležnosti za donošenje odluka o metodi, odnosno načinu privatizacije, kao i drugi ograničavajući faktori, doveli su do zastoja u procesu privatizacije u Federaciji BiH – navodi se u izvještaju.

Ove godine prodaja 237 miliona KM državnog kapitala

Za ovu godinu plan privatizacije podrazumijeva prodaju preostalog državnog kapitala u četiri preduzeća. To su sarajevski „Energopetrol”, “Energoinvest”, “Sarajevo osiguranje” i mostarski „Aluminij”.

Njihova ukupna vrijednost iznosi 537,4 miliona KM, dok na državni kapital otpada 237 miliona maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.