NEZADOVOLJSTVO

Protesti demobilisanih boraca okončani bez incidenata

A. Durgut/Avaz.ba

Piše: E. D. A.

9.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

14:44

Borci su napustili prostor ispred zgade Parlamenta FBiH. Kako su poručili, o nastavku protesta odlučit će naknadno.

14:30

Približno 30-ak boraca okupljenih ispred zgrade Parlamenta FBiH poručuju vlasti da neće odustati. Kako su kazali reporteru "Avaza" na licu mjesta, dosta im je ignorantskog odnosa vlasti.

- Naši zahtjevi su poznati. Na njima je da riješe naše probleme. Krivci su poznati, a to su vladajuće stranke - istaknuli su borci.

13:20

U Vogošći i na Ivan-sedlu nema boraca, ali policija je u pripravnosti.

13:18

Odblokiran je put M-17.

Borci su ispoštovali dogovor i odblokirali put, ali su poručili nadležnima da današnja blokada i protesti nisu kraj, da se njihova borba nastavlja.

- Ovo nije kraj niti ćemo prestati s blokadama sve dok se ne ispune naši zahtjevi - poručio je Hamdija, jedan od boraca.

13:15

Borcima okupljenim ispred Parlamenta FBiH pridružili su se i predstavnici obespravljenih radnika sarajevske "Hidrogradnje".

Predstavnik obespravljenih radnika Mujo Šabanović za "Avaz" je rekao da su i oni danas tu jer je većina radnika "Hidrogradnje" iz boračke populacije.

12:40 

Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" s lica mjesta, borci iz ZDK dogovorili su jednosatnu blokadu puta M-17 u mjestu Donja Golubinja, koja će trajati do 13.30 sati, uz obećanje da će propuštati hitne slučajeve.

12:24

U Donjoj Golubinji kod Žepča, kod puta M-17, demobilisani borci iz ZDK okupili su se da bi još jednom poslali poruku da neće odustati od svojih zahtjeva.

Kako su poručili ogorčeni borci, danas se mobilišu baš kao što je to izgledalo 1991.

- Mi nećemo odustati od naše borbe. U ratu smo išli do kraja, idemo i sada - poručili su borci.

Na licu mjesta su brojne policijske ekipe.

Za sada nema blokade puta.

12:21

U Sarajevu su borci rekli da su poslušali glas naroda i da neće blokirati saobraćajnice.

Kako javljaju naši reporteri, odziv boraca manji je nego ranije jer se u sve uplela politika.

Resorni ministar Salko Bukvarević izvršio je pritisak na boračka udruženja.

Nazil Velić poručio je da nijedna politička opcija ne stoji iza ovih protesta i boraca.

11:55

Demobilisani borci iz ZDK najavili su okupljanje u Donjoj Golubinji kod Žepča. Pojačane policijske mjere su na putu M-17.

Također, kako javlja reporter "Dnevnog avaza", borci su blokirali saobraćaj na 15 minuta na petlji Šićki Brod.

11:45

Borci ispred Parlamenta FBiH dali su dramatične izjave. Poručili su da će noćiti ispred zgrade Parlamenta.

- Danas će ovdje pasti mrtva glava, vjerujte - izjavila je jedna od učesnica protesta i dodala da neće više davati izjave te pozvala novinara da ponovo dođu tu kada ona bude mrtva. 

Nadamo se da neće zaista tako i biti.

Kako javljaju reporteri "Avaza" s lica mjesta, borci su poručili da neće danas davati izjave jer je sve već rečeno.

- Naša tri zahtjeva su poznata. To su javna objava boračkog registra, borački dodatak i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja - poručili su.

11:29

Počelo je okupljanje boraca i u Sarajevu. Više desetina njih krenulo je ka Parlamentu Federacije BiH.

10:18 Demobilisani borci okupili se u Goraždu

Pred zgradom kantonalnih institucija u Goraždu danas se okupila grupa demobilisanih boraca. 

Oni su izrazili nezadovoljstvo statusom i odnosom vlasti prema ovoj kategoriji te radom boračkih udruženja. 

Oni zahtijevaju objavu registra boraca iz ovog kantona, uvođenje boračkog dodatka i prestanak finansiranja boračkih udruženja za koja tvrde da ne čine ništa za boračku populaciju.


07:06 Blokirat ćemo sve, jer SDA i HDZ čekaju da svi pomremo!

Demobilisani borci danas ponovo izlaze na ulice. Kažu da su ponovo prevareni i izigrani, da ih je vlast ignorirala nakon što su se povukli s ulica 1. marta, kad je u blokadi bilo pola države. Tad su pljuštala obećanja uz uvjet da “probleme moraju rješavati kroz institucije, a ne na ulici”. 

Glasačka mašinerija

No, vlast od tada odbija da konkretizira plan kojim će riješiti tri zahtjeva demobilisanih boraca – borački dodatak, registar i ukidanje udruženja.

Borci su svjesni da ih ponovo zamajavaju, jer kako kaže Nazil Velić, čovjek koji skoro 300 dana protestira u kampu u Alipašinoj ulici, Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica neće se tako lako riješiti svoje glasačke mašinerije, pogotovo ne u izbornoj godini.


Velić: Upozoravali smo

- Upozoravali smo, molili, razgovarali, čekali, bili strpljivi... pokazalo se ko je od riječi, a ko nije. Nema više ni strpljenja, ni razgovora, ni molbe. Izlazimo, blokiramo pa neka nas sve pobiju. Vidi se da SDA i HDZ čekaju da mi svi pomremo i mirna Bosna. E, pa, neće moći – ogorčeno kaže Velić.

Tačne lokacije blokada saobraćajnica nije nam otkrio, jer kaže da ni sam ne zna gdje će biti.

Prvaci udruženja

- Ljudi su spremni ponovo da izađu. Prošli put smo na ulicama bili 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH, i nije ih sramota da, na tako bitan datum za državu, puste da se mrznemo i patimo na ulici. Dok mi čekamo i tražimo sirotinju, prvaci tih boračkih udruženja vozaju automobile od 100.000 KM. Oni su bliski vlastima, a za nas ih nije briga - dodaje on.

Nedavno je u kampu u Alipašinoj ulici održan veliki sastanak predstavnika boraca iz 35 općina, na kojem je i odlučeno da danas izlaze na proteste.

- Svi su rokovi prošli – kazao je na kraju Velić.

RVI mora u zatvor: Sramota!

Velić dodaje da je iz medija saznao za slučaj trojice demobilisanih boraca iz Tešnja, među kojima je i Samir Hatkić, ratni vojni invalid, koji se danas moraju javiti na služenje šestomjesečne kazne zatvora.

- Sramota! Šta drugo reći – kaže Velić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.