PROTESTI

Jasna poruka boraca: Došli smo da vide da smo živi i da nećemo odustati

A. Durgut/Avaz.ba

E. Ma.

9.4.2018

- Došli smo da vide da smo mi tu, da smo živi i da i dalje nećemo odustati dok se ne ispune naša tri zahtjeva - osnovna je poruka demobilisanih boraca koji su danas održali proteste u nekoliko mjesta u Federaciji BiH.

A tri zahtjeva koja su demobilisani borci tražili i na prošlim protestima, kada su pola FBiH držali u blokadi, je uspostava jedinstvenog registra boraca, borački dodatak i smanjenje broja od 1.600 boračkih udruženja u FBiH na razumnu mjeru.

Tri zahtjeva

No, iako su dobili mnoštvo obećanja nakon martovskih protesta, vlast od tada odbija da konkretizira plan kojim će riješiti tri zahtjeva. 

Ali, svjesni su da ih zamajavaju, poručili su prvi borci, koji su danas izašli na ulice Goražda. 

Oni su se danas okupili ispred zgrade Vlade BPK, poručujući da je, zahvaljujući njima, ovaj grad dobio epitet grada heroja. Poslali su poruku da je krajnje vrijeme da ih počnu shvatati ozbiljno, jer dosta su upozoravali, molili, razgovarali...

I u Sarajevu se okupila grupa boraca ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Iako su na početku pale teške riječi, a pojedinci su čak prijetili i da će "pasti mrtva glava", rekli su da su poslušali glas naroda i da neće blokirati saobraćajnice, ali da će se nastaviti boriti dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Inače, primjetno je da je odaziv boraca manji e nego ranije, jer se u sve uplela politika, a očigledno je resorni ministar Salko Bukvarević izvršio pritisak na boračka udruženja.

No, borci su poručili da iza njih i iza ovih protesta ne stoji nijedna politička opcija.

Kratkotrajna blokada

Okupili su se i bivši borci na petlji Šićki Brod, koja je bila blokirana na 15 minuta, kao znak upozorenja vladajućim strankama šta se može desiti ako se ne krene u ispunjavanje njihovih zahtjeva. Kažu da su ponovo prevareni i izigrani, da ih je vlast ignorirala nakon što su se povukli s ulica 1. marta, kada je u blokadi bilo pola države. 

I borci iz ZDK dogovorili su jednosatnu blokadu puta M-17 u mjestu Donja Golubinja, koja je trajala do 13.30 sati. Nakon toga su se mirno razišli i otišli svojim kućama.

Proteste je pratilo pojačano policijsko osiguranje, a incidenata nije bilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.