SKANDALI

Jesu li s Facebooka skidali podatke i bh. građana?

Uzeti podaci korisnika iz Hrvatske i Slovenije

E. HALIMIĆ

11.4.2018

Među 87 miliona profila korisnika Facebooka čije je podatke iskoristila analitička kompanija „Cambridge Analytica“ u skandalu koji se proširio po cijelom svijetu nalazi se i 21.517 profila korisnika iz Hrvatske, otkriveno je to u odgovoru Facebooka na pitanja Evropske komisije.  

Nažalost, podaci za našu državu nisu dostupni, jer nismo članica EU, ali nije teško pretpostaviti da je među provaljenim profilima bilo i onih iz BiH. Posebno uzimajući u obzir da je provaljeno i u 11.255 profila u Sloveniji.  

Pokrenuta istraga

Zbog ovog skandala, Federalna trgovinska komisija (FCC) u SAD pokrenula je istragu protiv Facebooka, jer je bio dužan poštovati pravila vezana uz privatnost i zaštitu podataka korisnika. Niko još ne može pretpostaviti koliku će kaznu dobiti Facebook, ali predsjednik FCC-a našalio se da je riječ o više novca nego što ga trenutno ima na planeti. Spominje se 7,5 milijardi dolara, odnosno 50.000 dolara po korisniku, što bi svakako značilo kraj Facebooka.  


Puhalo: Postrožiti kriterije

Sociolog i aktivni korisnik društvenih mreža Srđan Puhalo kazao je za „Avaz“ da je ovaj skandal otvorio oči većini korisnika društvenih mreža.  

- Do sada smo podrazumijevali da će neko poštovati našu privatnost i prava. Pokazalo se da nije tako. U ovom slučaju radi se o podacima koje su korisnici dobrovoljno dali i podijelili, ali nisu pročitali na šta su pristali. Radi se o informatičkoj naivnosti i nepismenosti. Niko od korisnika nije mogao ni pretpostaviti da se naše klikanje po Facebooku može iskoristiti, a naročito ne u političke svrhe - kazao je Puhalo. 

Nova pojava

Dodao je da je fascinantno kako neko na osnovu lajkova, šerova i posjeta portalima može zaključiti za koju ste vi političku opciju.  

- To je relativno nova pojava u svijetu, pa kad se zaključi za koju ste opciju, onda vam se i servira kroz reklame ono što biste možda vi željeli da pročitate ili što bi određena politička opcija htjela da pročitate. Sad je to postalo javno i jasno je da će Facebook morati postrožiti kriterije za zaštitu podataka, jer to zahtijevaju korisnici – naglasio je Puhalo. 

Prema njegovim riječima, napuštanje Facebooka nije rješenje, već se moraju definirati pravila o tome koji se podaci na društvenim mrežama mogu koristiti i u koje svrhe.

Mrdović: Korisnici su pristali da podijele podatke  

Mrdović: Nemoralna upotreba podataka

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović kazao je za „Avaz“ da je kompanija „Cambridge Analytica“ pribavila podatke uz pomoć svoje aplikacije na ovoj društvenoj mreži.

- Korisnici koji su instalirali tu aplikaciju pristali su da daju svoje podatke. Bolje rečeno, nije došlo do hakiranja ili provaljivanja na profile korisnika. Ovdje se svakako radi o nemoralnoj upotrebi prikupljenih podataka. Zato treba paziti kome se daju podaci, jer svaka aplikacija koju instalirate pita korisnika želi li podijeliti ove ili one podatke - istakao je Mrdović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.