IZBORI Očekuje sastanak s američkom ambasadoricom i specijalnim predstavnikom Evropske unije

Čović: Nemoguće mijenjati Izborni zakon nakon raspisivanja izbora

Autor: Fena
16.04.2018 08:35
A
A
A

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vjeruje da će ove sedmice održati sastanak s američkom ambasadoricom i specijalnim predstavnikom Evropske unije, nakon čega bi, kako je kazao, uslijedio zajednički susret hrvatskih i bošnjačkih stranaka u cilju iznalaženja rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH.

- Upozorio sam da nam je vrijeme iscurilo te da se teško i susresti, a kamoli naći zajednički nazivnik. Nama su načela, koja su sastavile bošnjačke stranke, potpuno neprihvatljiva. Za nas je minimum minimuma provedba odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju – izjavio je Čović u intervjuu za bh. izdanje "Večernjeg lista".

On je isključio mogućnost da se Izborni zakon mijenja nakon što Centralna izborna komisija BiH raspiše izbore.

- Ako ne uspijemo u ovih 15 dana nešto završiti, evidentno, Izborni zakon se neće promijeniti - kazao je Čović.

Uvjeren je u izborni uspjeh HDZ-a BiH, odnosno bloka oko HNS-a. Kakva god bude koalicija s hrvatske strane, poručio je Čović, ostvarit će uvjerljiviju pobjedu nego ikada ranije. Naglasio je da većinska izborna volja Hrvata neće moći biti izbjegnuta prilikom razgovora o formiranju vlasti.

- Posve je, međutim, sigurno da osobno neću napraviti grešku kakva je napravljena 2014. godine. Tada je bošnjačka politika sve preuzela u svoje ruke, dogovorila je saradnju s DF-om i srpskim strankama, a mi smo bili dovedeni u poziciju da idemo s njima – kazao je Čović, dodajući kako je čelnika SDA Bakira Izetbegovića upozoravao i da je u vlasti potrebno imati legitimne predstavnike, odnosno one koji su uspostavili vlast u RS.

Govoreći o tek završenom mostarskom sajmu, Čović je kazao da, koliko god se neko trudio dati negativno svjetlo ili stvoriti ozračje suprotno od onoga koje je izgrađeno, nije uspio.

- Manifestacija kao privredni čin je polučila uspjeh, ali i popratni događaji uključili su sve segmente života BiH - kazao je Čović u intervjuu "Večernjem listu", odbacujući tvrdnje da bošnjački politički dužnosnici nisu bili pozvani.

Više o:

Dragan Čović HDZ