BIH

Nema saglasnosti da himna BiH dobije tekst

S.DEGIRMENDŽIĆ

16.4.2018

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH u nastavku današnje sjednice primila je na znanje obavještenje Kolegija Predstavničkog doma u vezi sa zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo, a povodom inicijative da himna BiH dobije tekst.

Ovaj materijal Komisija je vratila Kolegiju Predstavničkog doma na daljnje postupanje. S druge strane, Kolegij je ranije utvrdio da Skupština Kantona Sarajevo nije ovlašteni predlagač ove inicijative.

Međutim, Ustavnopravna komisija je na jednoj od prethodnih sjednica zaključkom prihvatila inicijativu Skupštine Kantona Sarajevo. No, na današnjoj sjednici neki od članova Komisije, konkretno Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH i Senad Šepić iz Nezavisnog bloka, podržali su zaključak da se materijal za tekst himne uputi Kolegiju Doma, a ne da se uputi Predstavničkom domu.

Time su bitno umanjene šanse da bude prihvaćena inicijativa da himna BiH dobije tekst, jer od tri člana Kolegija, najmanje dvoje, i to iz HDZ-a BiH i SDS-a, već su ocijenili da neće staviti inicijativu na dnevni red Doma.

Na to da je o ovom prijedlogu trebao raspravljati i odlučivati Dom, a ne Kolegij, potvrdio je i Damir Arnaut (SBB), predsjedavajući Ustavnopravne komisije.

- Ustavnopravna komisija je usvojila jasan i precizan zaključak kojim je inicijativu prihvatila i proslijedila je Predstavničkom domu na daljnje odlučivanje. Iako ne čudi stav nekih kolega da prihvate dopis gospođe Borjane Krišto da Kolegij to ne želi staviti na sjednicu Doma, razočaran sam što se kolega Senad Šepić svojim zaključkom i glasanjem priklonio takvom pristupu, umjesto da insistira da se ispoštuje Zaključak komisije - kazao je Arnaut.

Arnaut je podsjetio da je Bosna i Hercegovina još 2001. godine usvojila Zakon o državnoj himni BiH, kojim je himna dobila melodiju, ali ne i tekst, što BiH svrstava u red malobrojnih zemalja koje nemaju tekst državne himne.

- BiH treba dobiti tekst himne i nejasno mi je zašto neko ne želi da Dom o tome odlučuje, pogotovo nakon jasnog stava komisije - kazao je Arnaut.

Svi dosadašnji pokušaji vlasti u BiH da državna himna dobije tekst na postojeću melodiju su propali. Najbliže tome su bili u februaru 2009. godine. Tada je Komisija za izbor teksta himne BiH odabrala stihove Dušana Šestića i Benjamina Isovića. No, taj prijedlog nije prošao i pao je u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

Inače, Ustavnopravna komisija započela je danas i novu sjednicu, na kojoj je usvojila u drugoj fazi, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, s tri tehnička amandmana. Sjednica je prekinuta zbog neodložnih obaveza većine članova ove komisije, te bi trebala biti nastavljena u 16 sati.

Sjednica Komisije prekinuta je tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH. Komisija bi se trebala izjasniti o čak 25 amandmana ovog zakona.

U obrazloženju ovog zakona stoji da se razlozi za izmjene ovog zakona zasnivaju na stvarnim potrebama rada proizašlim iz praktične primjene Zakona o radu u institucijama BiH, kao i inicijativama određenih institucija, s ciljem unapređenja postojećih procedura i prevazilaženja pojedinih identifikovanih nedorečenosti u postupku primjene Zakona o radu.

Komisija bi trebala danas razmatrati Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je predložila grupa poslanika iz SBB-a, SDP-a, SDA, A-sda, HDZ-a 1990, DF-a i SDS-a, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH i Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.