AFERE

I dok je pod istragom, Bakirov zet nastavlja dobivati unosne poslove

Piše: K. KEŠMER

16.4.2018


Dok tim Tužilaštva Kantona Sarajevo dokumentira višemilionski kriminal u koji je upleten i Mirsad Berberović, zet Bakira Izetbegovića, njegova firma „Bihexo“ nastavlja dobivati desetine hiljada vrijedne ugovore od državnih kompanija. 

Utaja i pranje

Berberović je zajedno sa stotinama drugih direktora javnih i privatnih kompanija osumnjičen u akciji kodnog naziva „Zadruga“ da je putem studentske zadruge vršio milionsku utaju poreza i prao novac.

Konkretno u njegovom slučaju, radi se o oko 200.000 KM. Na sve okolnosti ovog kriminala u Tužilaštvo je na ispitivanje pozvan i Berberović, ali šta je istražiteljima kazao i šta je istraga tačno do sada utvrdila, još nije poznato. U međuvremenu, kompanija u njegovom vlasništvu nastavlja dobivati unosne poslove od državnih firmi.

Posljednji ugovor koji je dobio „Bihexo“ je od Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Sarajevogas“. Kako je objavljeno, ovo preduzeće dodijelilo mu je ugovor za nabavku polietilenskih fitinga za plin. Vrijednost ugovora je 118.672 KM! Poznato je da je „Sarajevogas“ preduzeće pod potpunom kontrolom SDA i služi uglavnom za uhljebljivanje rodbine kadrova ove stranke.

Mjesec prije „Bihexo“ je dobio dva ugovora i od Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Gračanica. Prvi se odnosi na nabavku fazonskih komada za vodovod u vrijednosti od 37.161 KM, a drugi za vodovodne armature, ogrlice i spojnice za nove priključke, koji je vrijedan 29.941 marku.

Zanimljivo je da je direktor ovog preduzeća Fuad Alić, kadar SDP-a, pred izlaskom iz ove stranke. Kako saznajemo, već duže vrijeme traje njegov sukob s Centralom SDP-a u Gračanici, upravo zbog toga što je Alić naklonjeniji SDA.

Inače, Berberović na svom poslovnom uspjehu najviše može zahvaliti sarajevskom „Vodovodu i kanalizaciji“, odnosno kadrovima SDA koji su njime rukovodili.

Zanimljiv podatak

Samo od ove firme, Berberović, odnosno njegova kompanija, u posljednje tri godina dobila je poslove vrijedne 7,5 miliona KM!

Zanimljiv je i podatak koji se o ovoj kompaniji može pronaći u bazi podataka Centra za istraživačko novinarstvo. Tako je, prema njihovim informacijama, ova kompanija od 2011. do 2015. godine samo s javnim firmama potpisala 51 ugovor koji vrijedi 7.828.993 KM!

Ko mu je sve davao poslove

Da nije slučajnost da Berberovićeva firma dobiva unosne poslove, jasno je kada se pogleda spisak javnih preduzeća i kompanija koje su mu ih dodjeljivale.

Njegova firma „Bihexo“ tako je miljenik, osim sarajevskog ViK-a, i „BH Telecoma“, „Sarajevogasa“, KJKP „Rad“, „Komunalca“ Sarajevo... Uglavnom firmi gdje su u upravljačke strukture instalirani kadrovi SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.