SANDHURST

Kadet Martin Mlakić, najbolji na britanskoj akademiji, nagrađen "mačem s posvetom"

Avaz.ba

16.4.2018

Na Kraljevskoj vojnoj akademiji "Sandhurst", jednoj od najznačajnijih vojno-školskih ustanova Velike Britanije, 13. aprila 2018. godine održana je svečana parada u čast završetka školovanja klase kadeta školske 2017./2018. godine.

Bosna i Hercegovina ima razloga biti ponosna na kadeta Martina Mlakića, koji je uspješno okončao školovanje na ovoj akademiji. Naime, za svoja postignuća u edukaciji, obuci i fizičkoj spremnosti, kadet Martin je proglašen najboljim međunarodnim kadetom u ovoj klasi, za šta je nagrađen "mačem s posvetom", saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Također, kadeti iz Bosne i Hercegovine i ranije su dobivali nagrade po završetku školovanja na ovoj akademiji, ali je ovo prvi put da naš kadet dobije ovakvu vrstu nagrade. Inače, u ovoj klasi je bilo 29 međunarodnih studenata, iz ukupno 19 zemalja svijeta. Osim navedene nagrade, kadet Mlakić dobio je i nagradu za najboljeg strijelca u svojoj klasi, na taj način dodatno uveličavši svoj uspjeh. 

Svečanoj ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvanica iz cijelog svijeta, a delegaciju Bosne i Hercegovine činili su ambasador BiH u Velikoj Britaniji Branko Nešković, te vojni ataše u Velikoj Britaniji brigadir Nedžad Sadiković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.