POTVRĐENO ZA AVAZ.BA

Dramatičan porast broja ilegalnih migranata u BiH

A. Durgut/Avaz.ba

E. Ma.

16.4.2018

Broj ilegalnih migranata u BiH u konstantnom je porastu, a u narednom periodu može se očekivati i povećanje, s obzirom na burna dešavanja na Bliskom istoku. 

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, u izjavi za Avaz.ba kaže da posljednjih dana imamo prosječan priliv od 30 migranata koji uđu u BiH, što bi, ako se nastavi ovaj trend, mjesečno moglo premašiti brojku od 1.000 ljudi.

Iako riječima nije potvrdio, to bi bilo dramatično povećanje, imajući u vidu podatke Službe za poslove sa strancima, prema kojima je u prva tri mjeseca 1.138 migranata ušlo u našu državu, odnosno u prosjeku 13 dnevno, što je portal Avaz.ba objavio prošle sedmice.

Ovo su mješovite migracije. Osim iz ratnih područja, imamo i ljude iz ranjivih kategorija, cijele porodice. Simptomatično je da u posljednjih petnaestak dana imamo dosta mladih ljudi koji dolaze, momci od 20 do 30 godina. Od 30 koji uđu 20 njih je u ovoj životnoj dobi. Tek ćemo vidjeti šta nam nosi naredni period, odnosno hoće li biti povećanja nakon najnovijih dešavanja u Siriji - kaže nam Ujić.


Na pitanje je li naša država spremna odgovoriti na sve izazove moguće nove migrantske krize, Ujić je rekao da je ovo globalni problem i da BiH ne može sama odgovoriti na ovaj priliv izbjeglica.

- Nije samo pred BiH ovaj izazov nego pred svim državama zapadnog Balkana i EU. Migranti ne ostaju u BiH, koriste našu zemlju samo kao tranzitno područje. Ne zadržavaju se ovdje puno, odmore se dok ne pronađu način kako da se dokopaju ulaza u EU. Ova sad grupa ide ka Hrvatskoj. Ne može BiH sama odgovoriti na ovaj globalni problem, a zemlje regiona moraju pronaći rješenje i razgovarati o ovom problemu. Grčka je članica EU, oni iz ove zemlje idu preko Albanije, Crne Gore, ulaze u BiH i idu dalje – tvrdi Ujić.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.