BIH

Obhođaš sakrio kako se troši 3,5 miliona KM?

Obhođaš: Istječe mu mandat

M. R. S.

16.4.2018

Zaštitni fond FBiH godišnje na raspolaganju ima oko 3,5 miliona KM za pokrivanje šteta žrtvama saobraćajnih nezgoda i finansiranje svog rada, a kako se ovaj novac troši i gdje ide, nije poznato, s obzirom na to da je direktor Fonda Salko Obhođaš u nekoliko navrata onemogućio zakonom propisani nadzor, kazali su nam izvori bliski Agenciji za nadzor osiguranja FBiH.  

Ulazak policije

Uprkos tome, ovo svojevrsno samovlašće direktora Obhođaša i nepoštivanje čak i Upravnog odbora Zaštitnog fonda koji ga imenuje i smjenjuje, za sada ostaje nesankcionirano. Čeka se ulazak Finansijske policije FBiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali i Porezne uprave FBiH, što je nedavno naložila Vlada FBiH.

- Možda je tamo sve u redu, ali mi to ne znamo i želimo da to utvrde – dodaje naš izvor.

Iz Agencije za nadzor osiguranja odgovoreno nam je da oni vrše nadzor nad Zaštitnim fondom na osnovu Zakona o osiguranju i Pravilnika o nadzoru te da je ovaj nadzor trebao biti proveden 2017. godine i u prvom kvartalu 2018., što je Obhođaš onemogućio.

- Iako je UO Zaštitnog fonda donio odluku kojom se nalaže direktoru da postupi prema nalogu Agencije i omogući obavljanje nadzora, on nije postupio po toj odluci, tako da nadzor nije bilo moguće izvršiti u dva navrata u prvom kvartalu tekuće godine – ističu u Agenciji.

Predviđene mjere

Kako napominje naš izvor, iako su propisi jasni, Obhođaš tvrdi da Agencija za nadzor nema tu nadležnost, nego da Zaštitni fond treba kontrolirati Ured za reviziju institucija u FBiH.

Istovremeno, u ovoj agenciji navode i da zakonima nisu predviđene mjere koje mogu poduzeti ako utvrde nepravilnosti ili ako je onemogućen nadzor.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.