NASTAVAK SJEDNICE

Dom naroda Parlamenta BiH: Novi krug nadmudrivanja o izmjenama neustavnog ZKP-a

Dom naroda PSBiH: Danas nastavak sjednice prekinute 21. marta

S. DEGIRMENDŽIĆ

17.4.2018

U nastavku sjednice Doma naroda Parlamenta BiH započete 21. marta delegati će se danas izjašnjavati o tome hoće li po hitnom postupku biti razmatrane izmjene Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH, uvrštene na dnevni red na prijedlog Kluba hrvatskih delegata. Riječ je o prijedlogu na kojem je radilo Ministarstvo pravde BiH, a koji Vijeće ministara nije ni razmatralo. 

Inače, pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku Ustavni sud BiH još u junu prošle godine proglasio je neustavnima i iako je još krajem decembra prošle godine istekao rok od šest mjeseci da taj zakon bude usklađen s Ustavom BiH, to do danas nije učinjeno. Sada, kada postoji realna opasnost da Ustavni sud BiH neustavne odredbe ZKP-a stavi van snage, u Parlamentu BiH posljednji mjesec stigao je prijedlog izmjena tog zakona iz SDA te ovaj HDZ-a, odnosno Ministarstva pravde BiH.  

S obzirom na to da su hrvatski i srpski delegati preglasali Klub bošnjačkog naroda pri uvrštavanju ove tačke na dnevni red sjednice, jasno je da do slične situacije može doći i kada se bude glasalo o proceduri i o samom zakonu. Ali, taj zakon iza kojeg stoji HDZ, i kada bi dobio podršku u Domu naroda, neće proći u Predstavničkom domu, jer nema većine koja bi ga izglasala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.