PIJESAK IZ SAHARE

„Žuta kiša“ nas neće zapljusnuti

A. Sa.

17.4.2018

Koncentracija pijeska iz Sahare u zraku iznad našeg regiona i dalje je visoka i danas se očekuje pojava „žute kiše“, naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Ipak, za danas su najavljeni pljuskovi i jače padavine, koje bi trebali dovesti do "ispiranja" atmosfere, a već od sutra će količina pijeska u zraku biti znatno manja.

U proteklih nekoliko dana iznad Sredozemlja održava se ciklon koji dijelom zahvata sjeverne predjele Afrike. U prednjoj strani ovog sistema održava se jugozapadno strujanje koje omogućava transport zraka sa sjevera Afrike ka Italiji, Balkanu i sve do istoka Evrope.

Zrak sa sjevera Afrike sadrži veliku koncentraciju pijeska iz Sahare. Pri pojavi slabe kiše, koja se prethodna dva dana javila u našem regionu, došlo je do pojave „žute kiše“, što se najbolje vidjelo po količini pijeska na automobilima, naveli su meteorolozi.

No, u Federalnom hidrometeorološkom zavodu navode kako ne očekuju pojavu „žute kiše“.

- Za sada su padavine jedino evidentne u Bihaću. Nije zabilježena „žute kiša“ u zapadnim dijelovima. Očekujemo povećanje oblačnosti i lokalne pljuskove u sjevernim i centralnim dijelovima zemlje. Već od srijede očekuje nas stabilnije vrijeme. U narednim danima bit će dosta toplo, a na jugu će se temperature popeti na 26. podiok. Od četvrtka bit će puno toplije, a naredne padavine možemo, prema trenutnoj prognozi, očekivati oko 23. aprila – rečeno je za Avaz.ba u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.