DOM NARODA

Nović: Ispod svakog nivoa je da PSBiH predlaže više zakona od Vijeća ministara

S. Saletović/Avaz.ba

S. D.

17.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je raspravljano o zahtjevu Kluba hrvatskih delegata da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku. Pojedine odredbe ovog zakona još u junu prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim i tada je dao rok Parlamentarnoj skupštini BiH da ovaj zakon uskladi s Ustavom BiH.  

Dom naroda danas nije prihvatio ovaj zahtjev. Protiv su bili delegati Kluba bošnjačkog naroda Fahrudin Radončić (SBB), Halid Genjac, Safet Softić i Sead Kadić iz SDA i Sifet Podžić (DF), te delegati Kluba srpskog naroda Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a, te Dragutin Rodić (DNS), Darko Babalj (SDS), Ognjen Tadić (NS). Za hitnu proceduru bilo je četiri delegata iz Kluba hrvatskog naroda (HDZ, HSS), a suzdržan je bio Martin Raguž (HDZ 1990).

Dva prijedloga

Uz protivljenje Kluba bošnjačkog naroda, klubovi hrvatskog i srpskog naroda izglasali su da se o ovom zakonu raspravlja po skraćenoj proceduri. Ova procedura podrazumijeva sve radnje kao i redovna, uključujući i mogućnost ulaganja amandmana, ali su rokovi za te procedure skraćeni.

U raspravi koja je prethodila glasanju, Martin Raguž (HDZ 1990), iz Kluba hrvatskog naroda, podsjetio je da se u proceduri u Parlamentu BiH dva prijedloga ZKP-a. On je ocijenio da je "najracionalnije rješenje da se ovi zakoni rasprave i da se otklone svi uočeni nedostaci“.  

- Predlažem da se svi uključimo u donošnjenje rješenja, i da ne nosimo stigmu da politika ubija pravosuđe u BiH -  kazao je Raguž. 

Sredoje Nović (SNSD), delegat Kluba srpskog naroda, problematizirao je činjenicu da Vijeće ministara BiH, ni nakon devet mjeseci, nije uspjelo pripremiti kvalitetan prijedlog ZKP-a, koji će biti u skladu s Ustavom BiH i zadovoljiti najviše međunarodne standarde. 

- U Parlamentarnoj skupštini BiH gotovo se udomaćilo pravilo da što je teži i složeniji zakon, da on ide po hitnoj proceduri. Mi na ovaj način postajemo supstitut Vijeću ministara i ono što oni ne mogu, neće, ili, najblaže rečeno, nisu stigli, nađe se uvijek neko od poslanika ili delegata ko će ga preuzeti i uputiti u proceduru po hitnom postupku. Ispod svakog nivoa je da PSBiH predlaže više zakona od Vijeća ministara – kazao je Nović. 

On je nagalasio i da je nejasno zbog čega izmjene Zakona o krivičnom postupku, na kojem je radilo Ministarstvo pravde i radna grupa formirana od eksperata i predstavnika pravosudnih institucija, a koji danas pred ovim domom nije dalo „zeleno svjetlo“ tom prijedlogu. 

- Bilo je govora da je taj zakon bio usaglašen u 90 i više procenata, ali nije mogao dobiti zeleno svjetlo i ja ne znam zašto ovaj zakon nije došao iz Vijeća ministara u Parlament BiH – pitao se Nović.

On je rekao i da zbog određenih nedostataka u prijedlogu ZKP-a, koji je pred Domom naroda, smatra da ovaj zakon treba ići u skraćenu ili redovnu proceduru, kako bi ti nedostaci bili otklonjeni. 

- Smatram da možemo završiti sve u najkraćem roku od mjesec. I, ma koliko mi strahovali da će Ustavni sud staviti van snage odredbe ZKP-a, i pored tog „velikog straha, a čini mi se da svi lijepo izgledate pored tog „velikog straha“, mislim da do toga neće doći. A, kakvi smo, možda je Ustavni sud BiH, nakon šest mjeseci trebao staviti van snage odredbe ZKP-a, koje su neustavne, i tako staviti nas na stub srama - kazao je Nović. 

Mario Karamatić (HSS), iz Kluba hrvatskog naroda, kazao je da taj klub smatra da bi odluka Ustavnog suda BiH bila implementirana kroz njihov prijedlog.

Normalne zemlje

- Amandmanima se može djelovati i na hitnoj sjednici u hitnoj proceduri. Vi znate kako to ide u normalnim zemljama, kada ima političke volje. A, u normalnim zemljama, kada neko napravi krivično djelo, službe rade istrage, a kod nas u BiH razne službe prisluškuju i traže šta će napakirati. Zato, možda nekome ne odgovora da se usvoje izmjene zakona. A, ovo se može riješiti na način „rukice gore, rukice dolje i da uložimo amandmane i to bi bilo to, „vuk sit, ovce na broju“ i BiH i ovakva kava je, nastavila bi funkcionirati – kazao je Karamatić. 

Halid Genjac (SDA), iz Kluba bošnjačkog naroda, pojasnio je da taj klub ne može podržati izmjene ZKP-a koje je predložio Klub hrvatskog naroda, jer taj prijedlog ne ispunjava osnovne međunarodne standarde i prema tome, njime se ne bi mogla implementirati odluka Ustavnog suda BiH. 

- Top je prijedlog jednog kluba i on umanjuje ingerencije državnog pravosuđa i ne ispunjava međunarodne standarde u borbi protiv kriminala i korupcije. I, smatram da se u proceduri nalazi i prijedlog izmjena ZKP-a koji ispunjava međunarodne standarde i zato smo mi protiv hitne procedure za ovaj prijedlog ZKP-a, koji je uputio Klub hrvatskog naroda – kazao je Genjac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.