PROGNOZA

Evropu u narednih pet dana očekuje toplotni val: U BiH temperature do 26 stepeni

A. Sa. / Informer

17.4.2018

U narednih pet dana u Evropu stiže pravo ljetno vrijeme, temperature će biti osjetno više od prosječnih za ovo doba godine, prognozira “Sever veder Jurop” (SWE).

U srednjoj Evropi i dijelovima Skandinavije bit će i do deset stepeni Celzijevih više u odnosu na prosječne temperature za ovo doba godine.

– Ljeto je skoro stiglo! Izvadite ljetnu odjeću – poručuju meteorolozi servisa SWE.

Objavili su i animaciju kretanja temperatura u sljedećih deset dana.


- U veći dio kontinenta stiže vrlo toplo razdoblje. Jaka anticiklona nadvit će se nad veći dio kontinenta i donijet će vrlo toplo vrijeme. Samo će Skandinavija biti hladnija, ali svejedno toplija od prosjeka za ovo doba godine. Najviše dnevne temperature ići će i do 25 Celzijevih stepeni - piše SWE. 


Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da nas očekuju više temperature.

Sutra će u Bosni prevladavati pretežno oblačno vrijeme, sa slabom kišom u jutarnjim satima. U Hercegovini više oblačnosti prije podne. Vjetar u Bosni slab do umjeren, sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 12, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 19, na jugu zemlje od 23 do 26 stepeni.

I u četvrtak slično vrijeme. Pretežno oblačno sa slabom kišom u jutarnjim satima prognozira se za Bosnu, dok će u Hercegovini više oblačnosti biti prije podne. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 12, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 19, na jugu zemlje od 23 do 26 stepeni.

Sunčano vrijeme meteorolozi najavljuju za petak u Hercegovini, dok će u Bosni prevladavati umjereno oblačno. Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9, na jugu zemlje od 10 do 14, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 21, na jugu zemlje od 22 do 25 stepeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.