BIZNIS

Šarović: Novi ''Agrokor'' s novim vlasnicima od septembra

Fena

17.4.2018

Osnovna nagodba s povjeriocima u slučaju „Agrokor“ je postignuta i nakon isteka roka za žalbu, u septembru, imat ćemo novi ''Agrokor'' - istaknuo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sastanka na Bledu kome su prisustvovali i ministrica privrede, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Martina Dalić, ministar za privredni razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić te Biljana Jakić, crnogorska ministrica trgovine.

- Težak period je prošao. ''Agrokor'' je ušao u mirnu fazu. Rebrendiranje je proteklo uspješno, ''Mercator'' je ponovo u Bosni i Hercegovini i, što je najvažnije, obaveze prema dobavljačima izvršavaju se u zakonskom roku - istaknuo je ministar.

''Agrokor'' preuzimaju ključni povjerioci i, kako sada stvari stoje, kontrolu nad dijelom ''Agrokora'' imat će dvije ruske državne banke - ''Sberbank'' i VTB banka, i to do 50 posto, od čega samo ''Sberbank'' 40 posto.

''Agrokor'' će nastaviti da djeluje kao holding, a vlasnici će biti povjerioci čije sjedište kompanije će biti u Holandiji, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.