REAKCIJE

Ivanić: Izetbegovićeve prijetnje ratom više nisu slučajne, mora se naći ozbiljan odgovor

Srna

17.4.2018

Prijetnje ratom koje šalje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović više nisu slučajne, već svjesna namjera i svjesno provociranje druge strane i na to se mora naći ozbiljan odgovor, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.

- RS mora vrlo ozbiljno razmotriti prijetnje koje joj Izetbegović upućuje i tu aktivnost treba pokrenuti na dvije strane. Jedna je da se, u skladu s međunarodnim dogovorom, izvrši stroga kontrola proizvodnje i raspolaganja naoružanjem - istaknuo je on.

Ivanić je napomenuo da za to postoje mehanizmi.

- Potrudit ćemo se da te mehanizme u nekom smislu i angažujemo i to je ono što ću tražiti od predstavnika međunarodnih institucija. Imam namjeru vrlo brzo pozvati ključne predstavnike zemalja članica PIK-a na razgovor ovim povodom, jer ovo više nije slučajno - najavio je član Predsjedništva BiH. 

S druge strane, kaže Ivanić, ovo potpuno opravdava sve ono što je činjeno u Republici Srpskoj kada je riječ o nabavkama opreme za MUP RS.

- Ali, generalno, mislim da ovdje odgovor mora biti još ozbiljniji i snažniji, jer zaista nije slučajno, nego svjesno i namjerno provociranje, što mora imati svoj kako politički tako i svaki drugi odgovor - istaknuo je on.

Na pitanje šta je cilj tih svjesnih provokacija, Ivanić je rekao da je manje ozbiljan cilj dodvoravanje vlastitoj javnosti za predstojeće izbore.

- Druga, koja je puno ozbiljnija, jeste činjenica da su to najratobornije izjave koje smo posljednjih dana i mjeseci imali priliku da čujemo i one pokazuju negdje duboko da, umjesto da se razmišlja o ekonomiji, o razvoju, o smirivanju, Izetbegović priziva novi rat - upozorio je Ivanić.

On je ocijenio da to nije nimalo dobro i najavio da će pozvati Izetbegovića da prestane s tom vrstom retorike i da se okrene onom što ljudima u BiH treba, a to su mir, razvoj, bolji život, stabilnost, a ne rat.

Izetbegović je jučer ponovo zaprijetio ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici Armije RBiH "sporadični incidenti".

- Napravit ćemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravit ćemo onu dobru taktičku 12.7, višecijevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i neka svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati - rekao je Izetbegović.

Izetbegović, koji je predsjednik SDA, naglasio je da "Bošnjaci više nikad ne smiju biti slabi". 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.