PARLAMENT BIH

Zaim Backović Mladenu Bosiću: Hvala, gospođo predsjedavajuća

S. D.

18.4.2018

U atmosferi koja bi se mogla opisati napetom, a koju je izazvala rasprava o izbornim krađama u BiH, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH jedan istup nakratko je nasmijao poslanike.

Zaim Backović, poslanik BPS-a, dobivši riječ nakon što se prijavio za raspravu, obratio se predsjedavajućem Mladenu Bosiću riječima: "Zahvaljujem, gospođo predsjedavajuća.“ No, Backović je brzo uvidio da je pogriješio pa se Bosiću izvinio, dok je te njegove riječi pratio glasan smijeh drugih poslanika. 

Njima je Backovićev lapsus vjerovatno bio i smiješniji, no što je izgledalo na prvi pogled, jer je Backović na svakoj sjednici proteklih šest mjeseci, kojom je predsjedavala Borjana Krišto, imao često s njom verbalne sukobe i „borbu“ za dobivanje riječi, te su neki od poslanika prokomentirali i da „nije zamjeriti Backoviću, jer vjerovatno mu se Krišto još priviđa kao predsjedavajuća“. 

Backović je, nakon što se stišao smijeh njegovih kolega, ukazao na to da je veoma važno obaviti raspravu o CIK-u, kao i analizirati rad Komisije. On je poručio onima koji smatraju da ne treba raspravljati o CIK-u da su vjerovatno zaboravili mnoge stvari. 

- Zaboravili smo kada je PDP donio snimak na kojem se vidi da isto lice na izborima glasa 17 puta. Zaboravlja se da na pojedinim glasačkim mjestima glasa veliki broj članova jedne porodice i na tom mjestu kandidat iz te porodicce ima samo jedna glas. Zaboravlja se i to da je BiH rekorder po broju nevažećih glasačkih listića i ne samo iznad evropskog prosjeka nego i ovog prokletog balkanskog prosjeka. Nigdje broj nevažećih listića ne prelazi pet posto, a kod nas je iznad 10 posto – kazao je Backović, dodajući da podržava da se otvori rasprava o CIK-u.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.