SUD BIH

Saslušana nova dva svjedoka optužbe u predmetu "Pandora"

M. Aš.

19.4.2018

Saslušanjem nova tri svjedoka optužbe jutros je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu „Pandora“ ,u kojem su optuženi Kemal Čaušević, bivši direktor UIOBiH i Anes Sadiković. 

Tužilaštvo BiH ih tereti za primanje, odnosno davanje mita u iznosu od 1,7 miliona maraka.

Danas su saslušani svjedoci Anela Čavrk, dok je drugom svjedoku Sud BiH, prema zahtjevu tužioca Dubravka Čampare, odredio mjere zaštite koje podrazumijevaju zabranu objavljivanja imena i prezimena i fotografije u medijima.

Ovaj svjedok, koji je u porodičnoj relaciji s optuženim Sadikovićem, kazao je jutros u Sudu da je do 2010. godine radio u firmi „Sa Tours“ na poziciji direktora, ali da ne poznaje optuženog Čauševića i da ga je prvi put vidio u Sudu BiH.

No, tužilac Čampara je kazao da je njegov današnji iskaz u potpunoj suprotnosti s iskazom koji je dao 7. jula 2014. Čampara je pročitao da je ovaj svjedok tada rekao da je jednom prilikom bio u Staklenom gradu u Sarajevu na sastanku s Čauševićem, gdje je bio i njegov otac.

U iskazu 2014., prema navodima tužioca, ovaj svjedok je rekao da je Čauševiću u haustoru jedne zgrade njegov otac dao u koverti 20.000 KM i da je on to shvatio na način da je „ih Čaušević reketira“.

No, danas je rekao da ovaj iskaz nije tačan, jer je bio u zabludi i uopće nije znao ko je Kemal Čaušević.

Na pitanje sutkinje Biljanje Ćuković da pojasni razlike u iskazu, svjedok je rekao da ne može, jer je ponovio da je bio u zabludi i da iskaz iz 2014. godine ne može potvrditi  tačanim.

Optuženi Čaušević upitao je ovog svjedoka je li vidio ikada da mu je Sadiković dao novac, odgovorio je sa "ne".

Čavrk je danas, inače krojačica po struci, govorila o uvozu tekstila iz Mađarske. No, ostavila je mogućnost da je u svojoj izjavi Tužilaštvu neke stvari shvatila pogrešno, jer se ne razumije u ekonomiju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.