PARLAMENT FBIH

Dom naroda: S novim zakonom lakše do prava zdravstvenog osiguranja

S. Saletović/Avaz.ba

E. T.-E.H.

19.4.2018

16:05 Odobren Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH

Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio je jednoglasno Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH. Odlučeno je da tekst bude upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

Predložila ga je Federalna vlada, a, prema riječima ministrice finansija Jelke Milićević, uz ostalo, stvara pretpostavke za jaču kontrolu nad zaduživanjem u FBiH i utvrđuje ciljeve zaduživanja te propisuje obavezu Vlade FBiH da donosi strategiju upravljanja dugom zasnovanu na ciljevima utvrđenim zakonom.

Uvodi se godišnje ograničenje novog zaduživanja za zakonom propisane institucije i pravne osobe, ograničava novo zaduživanje bez prethodnog odobrenja, a javnim zdravstvenim ustanovama izričito zabranjuje novo zaduživanje. Utvrđena je i obaveza naplate potraživanja nakon izvršenog plaćanja na temelju izdatih garancija. Date su ovlasti Federaciji BiH, kantonima, gradovima i općinama za donošenje podzakonskih akata.

Provedbom zakona finansijske obaveze mogu nastati isključivo na temelju pojedinačnih odluka o zaduženju i izdavanju garancija.

Međutim, u slučaju izdavanja garancija, vlast koja ih izdaje dužna je uspostaviti i održavati garancijski fond koji će zahtijevati novac u skladu s dinamikom utvrđenom aktom o uspostavljanju tog fonda, kako u FBiH tako i u kantonima, gradovima i općinama.

15.00 Uposlenici u FBiH neće više trpjeti umanjena prava

Uposlenici u FBiH neće više trpjeti umanjena prava na zdravstveno osiguranje zato što mu prethodni poslodavac nije uplatio doprinose za to osiguranje, a ukoliko mu novi poslodavac uredno izmiruje te obaveze, navodi se u Zakonu o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je danas usvojen na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Iako je većinom glasova delegata zakonska izmjena usvojena, izazvala je dužu polemiku o sistemu zdravstvenog osiguranja.

Prije svega, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk obrazložila je da je izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju izvršeno brisanje spornog člana kojim se provodi presuda Ustavnog suda, do donošenja novih sistemskih zakona iz oblasti zdravstva.

- Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbu člana 87., stav 5., sada je to stav 3., koji kaže da se pravo korištenja zdravstvene zaštite ponovno uspostavlja nakon uredno plaćenih doprinosa i da kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja regresira se od obveznika uplate doprinosa u skladu sa Zakonu o obligacionim odnosima. Ukidanje ovog stavka podrazumijeva da vi, ako imate neuplaćene doprinose od ranijeg obveznika, a ušli ste u sistem osiguranja po nekom drugom pravnom osnovu da vam se ne može osporiti pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu - kazala je Bodnaruk.

Navedenu izmjenu šef Kluba ostalih Aner Žuljević pojasnio je novinarima govoreći da je implementacijom presude Ustavnog suda usvojena nova diskriminacija.

- Samo oni radnici koji su radili kod starog poslodavca, koji im je bio dužan doprinose i prelaze kod poslodavca koji im redovno uplaćuje doprinose, neće biti osporeni da imaju zdravstvenu zaštitu. Za razliku od njih, oni osiguranici koji rade i dalje u firmama koje su im dužne uplatiti doprinose neće imati pravo na zdravstvenu zaštitu - kazao je Žuljević.

Nakon stupanja na snagu zakonskih izmjena šef Kluba Hrvata Tomislav Martinović smatra da ostaje pitanje je li cijeli sistem uređen.

Prema njegovim riječima, izmjena Zakona znači da oni koji su kod poslodavaca koji im ne uplaćuju doprinose i dalje neće imati pravo na zdravstvenu zaštitu, dok će oni koji su radili kod takvih poslodavaca, a prešli kod drugog poslodavca koji im uredno izmiruje doprinose imati pravo na zdravstvenu zaštitu.

Šef Kluba Srba Slaviša Šućur mišljenja je da se predlagač zakona ograničio u pogledu implementacije presude Ustavnog suda, iz koje je, kako kaže, trebalo proizaći da faktički svi osiguranici imaju pravo na korištenje usluge - zdravstvene zaštite, bez obzira na to je li njihov poslodavac izmirio obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja.

- Onaj ko treba da učini da se ta obaveza izvrši je Porezna uprava. Žalosno je da se onaj teret koji bi trebale izvršavati institucije prebacuje na građane - u ovom slučaju na bolesnike - zaključio je Šućur.

Odobren Nacrt izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH

Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio je većinom glasova na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH te ga uputio u tromjesečnu javnu raspravu. 

Nacrt je utvrdila Federalna vlada, a kao razlog za izmjene i dopune aktuelnog zakona iz ove oblasti navela da su u njegovoj primjeni uočene manjkavosti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u svrhu izrade izmjena i dopuna, u okviru svojih nadležnosti a prateći iskustva inspektora u praktičnom nadzoru nad provođenjem zakona u cilju suzbijanja ili reduciranja "sive ekonomije", dostavila prijedlog izmjena i dopuna zakona, koje su uključene u ovaj tekst.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, novčane kazne predviđene za nezakonisto ponašanje usklađene su sa Zakonom o prekršajima.

13.15 Produžen rok za zakonodavstvo o konsolidaciji privrednih društava

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je na vanrednoj sjednici Zakon o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Izmjena se odnosi na produženje roka važnosti dosadašnjeg zakona iz ove oblasti do 10. jula 2019. godine.

Dosadašnji zakon iz 2014. godine važio je do jula prošle godine, od kada je Federalna vlada odgovarajućom uredbom omogućavala kontinuitet odluka o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava.

Aner Žuljević kazao je da je Vlada bila dužna dostaviti Parlamentu informaciju o dosadašnjim odlukama o konsolidaciji privrednih društava. Bez toga su parlamantarci dovedeni u situaciju da se izjašnjavaju, a da nemaju neophodni prethodni uvid u efekte tih odluka. 

Delegat Mirvet Beganović kazao je da se bez tog uvida, produžavanjem važenja ovog zakona, nastavlja mogućnost zloupotreba jer je, prema njegovom mišljenju, ovdje riječ više o 'finansijskoj konsolidaciji' strateških partnera nego oslabljenih privrednih društava.

Delegat Muhamed Kozadra smatra da je predloženi novi zakon prihvatljiv, osim što je potreban. Trebalo ga je donijeti i prije.


12.10 Počela sjednica

U Sarajevu je usvajanjem dnevnog reda počela sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prva od januara.

Na dnevnom redu su mnogi zakoni, a neki od njih predloženi su po skraćenom postupku.

To su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U redovnoj proceduri su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama te Nacrt zakona o ugostiteljstvu i Nacrt zakona o elektronskom potpisu.

Delegati trebaju razmatrati i Nacrt zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, odluku o utvrđivanju privremenih smjernica politike za provođenje energijske efikasnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, Informaciju o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju Bloka 7- 450 MW u Termoelektrani Tuzla, kao i mnoge druge akte. Očekuje se rasprava i o izvještajima "Željeznica FBiH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.