BIH

Za povratnike 2,8 miliona KM

Fena

19.4.2018

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Mato Jozić danas su s čelnicima gradova i općina potpisali sporazume o realizaciji 64 projekta obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture u povratničkim naseljima u 43 grada i općine te 19 projekata elektrifikacije u 11 općina u BiH.

Ministrica Borovac kazala je da je ukupna vrijednost projekata gotovo 2,8 miliona KM, od čega je 1.956.516 KM namijenjeno infrastrukturnim, a 838.507 KM projektima elektrifikacije povratničkih naselja.

- Na ovaj način, direktno pomažemo i razvoj lokalnih zajednica i to je dobar primjer saradnje i zajedničkog rješavanja veoma krupnog pitanja - naglasila je Borovac te dodala da u BiH još postoji velika potreba za takvom vrstom pomoći.

Govoreći o problemu elektrifikacije, Borovac je pozvala bh. elektroprivrede da učine veći napor u angažiranju u povratničkim naseljima.

Istaknula je da je u svrhu rješavanja problema elektrifikacije, već održala sastanak s predstavnicima Regulatorne komisije za energiju u FBiH, te najavila i sastanke s predstavnicima nadležnih institucija u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko.

- U BiH oko 3.000 stambenih jedinica još nemaju električnu energiju, a potpisani sporazumi i jesu jedna vrsta pomoći da se ti problemi riješe - zaključila je Borovac.

Predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine Mato Jozić istaknuo je da su na osnovu posljednjeg javnog poziva izabrali prioritetne lokacije.

- Radit ćemo na osiguranju uvjeta povratnicima na mjesta gdje su se vratili - zaključio je.

Načelnici općina Novi Travnik Refik Lendo i Čajniča Goran Karadžić zahvalili su Ministarstvu i Komisiji na prepoznavanju prioriteta, ističući da upravo male općine u BiH još imaju potrebu za izgradnjom infrastrukture kako bi osigurali normalne uvjete za život povratnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.