BIH

Čović: Sporazum s IZBiH će biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uvjeti

Avaz.ba

19.4.2018

Zbog nekorektnog i neprofesionalnog izvještavanja dijela medija u BiH, a u vezi s informacijom da je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović odbio podržati Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i ostalim iznesenim neistinitim tvrdnjama, želimo poslati svoj demanti na objavljene tekstove.

U potpunosti odbacujemo medijske navode u kojima se iznose neistinite, nepotpune, neutemeljene i tendenciozne informacije. U svrhu objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati na te navode, koji su samo nastavak pomno smišljene i orkestrirane kampanje čiji je cilj zadržati status quo i napraviti haotične političke odnose, koji bi produbili etničku distancu i unijeli nemir u bh. društvo, da bi se onemogućio bilo kakav dogovor u vezi s euroatlantskom perspektivom BiH. 

Stoga postavljamo pitanje zašto je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čekao baš da na ovaj način i sada zloupotrijebi i eksponira to pitanje, bez ikakve prethodne pripreme i suprotno dosadašnjoj praksi rada tri članova Predsjedništva BiH, baziranog na uzajamnom uvažavanju, korektnom odnosu i donošenju odluka konsenzusom. Time je zloupotrijebio ne samo instituciju Predsjedništva nego i vjerske osjećaje građana islamske vjeroispovijesti, s krajnjom namjerom da se izazovu tenzije i prodube kontroverze o ovom iznimno važnom pitanju.

Informacija o navodnom odbacivanju Ugovora s Islamskom zajednicom je objavljena dok je sjednica Predsjedništva BiH još bila u toku, što je presedan koji ukazuje na zloupotrebu državnih institucija i medija u cjelini. Pozivamo nadležna tijela da se provede hitna istraga o tome ko je i na koji način plasirao neistinite informacije u javnost, čime su grubo narušeni sigurnost i dignitet Predsjedništva BiH te članova Predsjedništva BiH.

Konkretni navodi da je hrvatski član Predsjedništva iznio zamjerke u vezi s poslovanjem Islamske zajednice, zapošljavanjem u njenim institucijama, arhivom, vakufskom imovinom su apsolutno netačni, kao i ostali navodi koji se odnose na specifične islamske obrede i obaveze, poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame.

Sporazum s Islamskom zajednicom će biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uvjeti te zadovolje standardi koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo, a za to je potrebna potpuna saradnja i otvorenost sva tri člana Predsjedništva, uključujući i bošnjačkog.

Ured hrvatskog člana Predsjedništva smatra da Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i preostala dva ugovora s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom crkvom samo mogu doprinijeti boljem razumijevanju i suživotu vjernika. Međutim, ovakve tendenciozne namjere da se krivnja prebaci na druge te na vrlo grub i maliciozan način tražiti krivca u drugome sigurno neće doprinijeti relaksaciji odnosa triju naroda u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.