SARAJEVO

Otkazana hitna sjednica Parlamenta BiH

S. Saletović/Avaz.ba

E. Ma.-K. Ke.

20.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

10.49

Nakon pauze koja je trajala duže od 30 minuta, kvoruma za održavanje hitne sjednice opet nije bilo.

Bosić je ponovio da nije moguće da se sjednica održi jer nema kvoruma. Pozvao je službe da konstatiraju ko je na sjednicu došao, a ko ne.

Nakon što je odgođeno zasjedanje, Bosić je novinarima kazao da sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, što je bilo za očekivati.

- Prema procedurama sam sazvao sjednicu i prekinuo. Mislim da ovdje duvaju predizborni vjetrovi i vjerujem da će ovakvih inicijativa biti još. Sve što bude po Poslovniku, ja ću raditi do septembra, i tada neću više ovakve zahtjeve primati - naveo je Bosić.

10.10

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić obavijestio je da nema kvoruma te je zamolio službe da pokušaju stvoriti uvjete da se ona održi.

U sali je u tom trenutku bilo prisutno samo 11 poslanika iz SNSD-a, HDZ-a i SDS-a.

Data je pauza od pola sata.

08.27

Na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, sazvao je za danas hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda: „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“.  

Ratnohuškačke izjave

U obrazloženju navode da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u “zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića“.

- Te izjave, koje uključuju i izjavu predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tom entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske, koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako i u cijelom regionu - tvrdi, između ostalog, SNSD u obrazloženju svog zahtjeva.

Između ostalog, tražili su da sjednici osim Izetbegovića, prisustvuju i njegove kolege iz Predsjedništva BiH, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

No, većina poslanika neće doći na sjednicu jer smatra da je i ovo dio predizbornog folklora SDA i SNSD-a.

Poslanici SBB-a i danas će, kao svakog drugog radnog dana, biti u zgradi Parlamenta BiH, ali neće ići na sjednicu, potvrdio nam je jučer Damir Arnaut.  

- Ne pada nam na pamet da asistiramo SNSD-u i SDA u njihovoj već viđenoj izbornoj kampanji koja se zasniva na uzajamnom dizanju tenzija. Nećemo podržati ni Mladena Bosića i SDS, koji tri godine servilnosti prema SDA sada sazivanjem protuposlovničke sjednice plaćaju kroz servilnost prema SNSD-u - kaže Arnaut.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kaže da će biti u svojim kancelarijama, ali da ni oni neće na sjednicu.  

Skretanje pažnje

- Ako se ukaže potreba za našim prisustvom u sali, spremni smo i na to. Ovo što se dešava vezano za ovu sjednicu je pokušaj skretanja pažnje s činjenice da je SNSD predvodnik pokušaja blokade da se Izborni zakon promijeni u tehničkom smislu i da se uvedu videonadzor na biračkim mjestima, skeniranje listića i striktnija provjera glasača da bi se spriječile izborne krađe - kazao je Magazinović.

Ranije je objavljeno da na zasjedanje neće doći poslanici SDA i DF-a.

Iz HDZ-a, SNSD-a i SDS-a su najavili da će prisustvovati današnjoj sjednici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.