KAD VLAST ZAPOŠLJAVA

Jazavac pred sudom ili - kad sudi SDA

Kapetanović i Genjac: Neprincipijelni stavovi, rasprava bez odluke, što je presedan

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

22.4.2018

Slučaj Anesa Kalete, kandidata koji se prošle godine javio na konkurs za poziciju sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH i na kojem je ostvario najbolje rezultate te bio prvorangirani, ali ipak nije izabran, ove sedmice našao se na dnevnom redu te komisije.

Podsjećamo, Kolegij Sekretarijata Parlamentarne skupštine (PS) BiH prošle godine raspisao je konkurs za ovu poziciju na koji se javilo više kandidata. Epilog konkursa je bio da je Kaleta imao najviše bodova i kao najbolje ocijenjen kandidat njegovo ime Sekretarijat je dostavio Kolegiju Predstavničkog doma i predložio ga za imenovanje.

 Četvrta na listi

Međutim, Šefik Džaferović (SDA), član Kolegija Predstavničkog doma, odlučio je, umjesto Kalete, imenovati Aidu Kreho, koja je bila tek četvrta na listi, a koju je ocjenjivala ispitna komisija sastavljena od članova PSBiH i pravnih eksperata.

Kako je Džaferović znao da je Kreho konkurirala za tu poziciju kada mu njeno ime nije ni dostavljeno, zašto se odlučio za njen izbor umjesto prvoplasiranog, zašto nije poštovao prijedlog Sekretarijata, što mu je bila zakonska obaveza, pitanja su koja su ostala u sferi nagađanja. Neki su tvrdili da je Kreho bliska SDA i da je to bio presudan faktor za njeno imenovanje.

Mogućnost da se dođe do istine, barem putem Komisije za ljudska prava, spriječili su na ovosedmičnoj sjednici članovi tog tijela iz SDA Nermina Kapetanović i Halid Genjac. U nastojanju da zaštite Džaferovića, oni su se poslužili metodama na kojima bi im pozavidjeli najveći majstori manipulacija.

Kaleta: Bio prvorangirani, ali očito „nepodoban”

Zorno je to pokazala rasprava članova Komisije pred kojima se našla Kaletina žalba.

Kaleta je u svom dopisu detaljno opisao šta mu se desilo, naveo je i da je invalid, ustvrdivši u iscrpnom obrazloženju da su mu prekršena osnovna ljudska i sva druga prava zagarantirana domaćim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama.

Pozivajući Komisiju da ispita sve, Kaleta je zatražio i da se iz ovog predmeta izuzme Aida Kreho, koja već uveliko obavlja poslove sekretarke te komisije, jer je i sama učestvovala u konkursnoj proceduri i samim tim može biti u sukobu interesa.

Međutim, Kreho je svoje izuzeće iz ovog slučaja demonstrirala samo kroz to da je, nakon što je iščitala ostale predstavke koje su bile na dnevnom redu, Kaletinu prepustila Borislavu Bojiću (DNS), predsjedavajućem Komisije. On je, pak, Kaletinu žalbu ocijenio neosnovanom, a izbor Kreho opravdanim.

Dvosatna rasprava koja je uslijedila, a koju su „kreirali“ Kapetanović i Genjac, po svojoj apsurdnosti može parirati scenama iz poznatog djela Petra Kočića „Jazavac pred sudom“.

Samo što za razliku od Kočićevog glavnog junaka, koji je ismijao vlast kroz svoju tužbu, ovaj naš „obični građanin“ u modernoj preslici i varijanti događaja iz ovog djela nije imao priliku prisustvovati procesu koji se pretvorio u „suđenje“ njemu i konkursu na koji se javio.

Kreho: Imala protekciju kao četvrtorangirana

 Kontakt sa sudijama

Damir Arnaut (SBB), član Komisije, ukazao je, pak, na to da za četiri godine, otkako je član ove komisije, nikad nije čuo prijedlog da „Komisija zauzme stav da je predstavka neosnovana, a da se barem prije toga ne zatraži mišljenje Institucije ombudsmena ili nekog drugog tijela koje je referentno za to”.

- Stoga, predlažem da se ova predstavka dostavi Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH da kaže svoje mišljenje o navodima iz predstavke - zatražio je Arnaut.

No, Nermina Kapetanović (SDA), članica Komisije, ne baveći se uopće Kaletinom žalbom, pokušala je dovesti u pitanje i zakonitost samog konkursa te je izrazila sumnju u stručnost i sastav ispitne komisije. Iz svega izloženog pokazala je da je „provela istragu“ čak i o pitanjima koja su postavljana kandidatima. Prema njenoj tvrdnji, „u konkursu nije bilo precizirano da će prednost pri dobivanju posla imati osoba s invaliditetom”!

- Ja dovodim u sumnju kompletan proces tog intervjua koji je tog dana obavljen - kazala je Kapetanović, ustvrdivši i da je Kolegij Sekretarijata prekršio procedure jer nije obavijestio Kolegij Predstavničkog doma o konkursu.


Arnaut: Insistirao da o svemu ocjenu daju ombudsmeni

Zanimljivo, Kapetanović je priznala i da je povodom nekih pitanja u ovom konkursu čak konsultirala i pojedine sudije, što je nečuven primjer komunikacije poslanika s nosiocima pravosudnih funkcija. Na kraju je ocijenila da je Kaletina žalba „neosnovana”, da je to dokazao i Odbor za žalbe i da Komisija ne treba žalbu prosljeđivati na daljnje postupanje ombudsmenima. Podršku svojoj stranačkoj kolegici Kapetanović dao je i Halid Genjac izjavom da Komisija tek treba uputiti Kaletu da se sam žali ombudsmenima.

Žustro je replicirao sekretar Zajedničke službe PSBiH Kenan Vehabović, odbacivši navode Nermine Kapetanović o mogućnosti da je Kolegij Sekretarijata bilo šta namještao, te je potcrtao da u Sekretarijatu čak nisu znali sastav ispitne komisije, za razliku od Kapetanović.

- Napominjem da se u zakonu nigdje ne daje prednost interno zaposlenima u odnosu na druge kandidate na konkursu - pojasnio je Vehabović, odgovorivši tako na navode Kapetanović o tome kako je imenovana Kreho imala prednost i zbog toga što je već bila uposlenica PSBiH te da se time ostvaruju uštede, jer zaposlen je neko „iznutra“, a ne „izvana“.

Također, Kapetanović se pozvala i na moratorij na zapošljavanje u PSBiH, prešutjevši sve ostale gotovo svakodnevne slučajeve zapošljavanja u javnoj upravi na svim nivoima.

U konačnici, nije bilo dovoljno glasova da se usvoji ni Arnautov zaključak o upućivanju Kaletine predstavke ombudsmenima, a niti onaj koji je predložio Genjac da se Kaleta sam obrati ombudsmenima.

Tako je učinjen presedan, jer se prvi put desilo da nema odluke Komisije o nečijoj žalbi.

Vehabović: Kolegij Sekretarijata nije prekršio zakon

Osim toga, na djelu je potpuna nedosljednost i neprincipijelnost u postupanju, a kao primjer dovoljno je navesti da je na istoj sjednici bez ikakve rasprave odlučeno da Komisija jednu drugu predstavku uputi ombudsmenima, dok su samo na Kaletinom slučaju članovi iz SDA otvorili raspravu koja je na kraju završena bez ikakvog zaključka.

Zašto je ovaj slučaj važniji i od Vijeća ministara?

Članovi Komisije Saša Magazinović (SDP) i Dragutin Rodić (DNS) također su bili stava da se Kaletina predstavka treba poslati ombudsmenima na razmatranje.

- Kamo sreće da se svaki konkurs razmatra na ovaj način, tako bi se itekako podigla transparentnost u procesu zapošljavanja - primijetio je Magazinović.

Uz konstataciju da se ovoliko nije „raspravljalo ni o izvještaju o Vijeću ministara BiH”, Rodić je iznio stajalište da u ovom slučaju jeste došlo do diskriminacije i da o njemu treba dobiti mišljenje od ombudsmena kako bi Komisija donijela konačnu odluku.


Magazinović: Kamo sreće da se raspravlja o svim konkursima

 Otkud Nermini Kapetanović svi detalji o konkursu

Još apsurdnije je što je Kapetanović kroz čitavu odbranu Džaferovićevog postupka nastojala pokazati kako je to što je on imenovao Kreho, ustvari, depolitizacija javne uprave!

No, da Kapetanović upravo politizira čitav proces ukazao je Arnaut, potcrtavajući neshvatljivim da Kapetanović kao zastupnica zna toliko detalja o konkursu o kojem ne bi apsolutno trebala ni smjela ništa znati kao politički izabrana osoba.


Džaferović: Kako je znao za Kreho kada mu njeno ime nije ni dostavljeno

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.