HRVATSKO-BOŠNJAČKI ODNOSI

Ne možemo se dogovoriti oko prošlosti, ali zajedničku budućnost moramo graditi

Avaz.ba

22.4.2018

Nedžad Latić, publicist i urednik sarajevskog portala The Bosnia Times i sociolog Ivan Vukoja bili su gosti emisije "Zrcalo tjedna" urednika i voditelja Jurice Gudelja.

Teme emisije bile su hrvatsko-bošnjački odnosi, odnosno, mogućnosti dijaloga i pomirenja između Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Kolumna Nedžada Latića naslovljena "Latinluk i baliluk", zapravo je dovela do ponovnog otvaranja dijaloga između medijskih javnosti Hrvata i Bošnjaka u BiH, rekao je u uvodnom dijelu urednik Gudelj.

- Iz sarajevske perspektive nisam očekivao da će je hrvatski mediji uopće prenijeti, ali postoji živac, dram, na temeljem toga očito možemo graditi neku širu priču - rekao je Latić.

Latić je istaknuo kako je jedan od prvih autora koji su upozorili da je izbor Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH zloupotreba Daytonskog sporazuma.

- Nije fer da mi zamjerimo kada Dodik zloupotrebljava Dayton, a mi to radimo, mogu o Komšiću misliti personalno nešto sasvim drugo, ali ovo je klasična zloupotreba, Komšić sada ima puno manje šanse da pobijedi - istaknuo je Latić. 

Latić: SDA i HDZ BiH doveli do ovakvih odnosa unutar Federacije

Napomenuo je i kako je njegova primarna briga bošnjački režim koji je, uz HDZ BiH, doveo do ovakvih odnosa unutar Federacije BiH.

- Dijalog između Srba i Bošnjaka ima malo jačeg sponzora, Amerikance, zbog njihovih kompelksa jer je NATO tukao Srbe, to se potiče i zbog Bošnjaka u Sandžaku - tvrdi Latić.

Urednik sarajevskog The Bosnia Timesa istaknuo je i kako HDZ BiH i SDA ustvari režiraju ovakvu situaciju tenzijama i napetostima.

- Dijalog između Hrvata i Bošnjaka je više nego potreban, to je osnova Bosne, ako se to uruši, ako ne dođe to provjetravanja, urušit će se kompletno društvo - izjavio je Latić.

Odnosi Hrvata i Bošnjaka bili bolji nakon rata nego danas

Odnosi Hrvata i Bošnjaka čini se bili su netom nakon rata bolji nego danas, mišljenja su Latić i Vukoja.

Odgovarajući na voditeljevo pitanje zašto je to tako Vukoja je kazao kako je prijelomna točka ustvari bila 2000. godina i famozno zadiranje u ustavni aranžman kakav je nastao u Daytonu i kasnijih izmjena Ustava FBiH koje je OHR proveo te da su se preko toga provodile određene politike.

- Dejton je uspostavio balans moći među tri naroda, ovako složene države mogu funkcionirati samo ako postoji jasan balans moći - definiran i provediv balans institucionalne političke moći u zajedničkoj državi u kojoj se nijedan narod neće osjećati ugroženim od drugog po bilo kojem osnovu - smatra Vukoja.

Vukoja: Od 2000. tiha revizija Dejtona

Istaknuo je kako je Dayton to uspostavio i da su institucije sredstvo kroz koje narodi mogu afirmirati svoje nacionalne politike, a da se od 2000. godine dogodilo prisvajanje države i njenih institucije od političkih i drugih krugova.

- Tihom revizijom su se pokušali promijeniti bit i duh Daytona, stvoriti jedan aranžman koji ne odgovara BiH prema njenoj strukturi, model uređenja koji odgovara jednonacionalnim zajednicama što se onda lažno naziva i predstavlja kao neki građanski model, simbol toga je Željko Komšić - izjavio je Vukoja.

Tvrdi i kako od tog trenutka stvari idu nizbrdo u svim segmentima.

- To se prelilo u sve, posvađana društva i posvađane memorije - izjavio je Vukoja.

Latić, pak, tvrdi kako zbog nemanja političke kulture u BiH moramo urediti zakona i da su u ovu situaciju doveli HDZ BIH i SDA nastupajući sa zakovanih maksimalističkih pozicija.

Latić: Bošnjake iritira odnos Čovića s Dodikom; Vukoja: Bošnjačka politika dovela do tog saveza

- Čovićev, HDZ-ov koncept suradnje s Dodikom iritira Bošnjake, to je impresija moja, dok je Izetbegović neuspješan, gubitnik, a njegovi mediji sada to forsiraju -rekao je Latić.

Tvrdi i kako bi se fama Bošnjaka od trećeg entiteta razbila kada bi Čović jasnije rekao da to neće biti ekskluzivno etnički hrvatski teritorij, etnoteritorijalni eksluzivitet da neće postojati.

Vukoja je na Latićeve impresije o partnerstvu Dragana Čovića s Miloradom Dodikom kazao kako u vremenu u kojem živimo postoji prevelik broj interpretacija i da su u svemu tome zaboravljamo činjenice poput one da je bošnjačka politika dovela upravo do te saradnje.

- Bošnjačkoj javnosti smeta suradnja Čovića i Dodika, ali što je dovela do toga? Činjenica je da su Bošnjaci, kao recimo, najočitiji primjer, dva puta Hrvatima izabrali člana Predsjedništva BiH. Hrvatima u BiH se negira postojanje kao konstitutivnom narodu, oduzimaju im se prava, sve to ih je natjeralo u taj odnos sa Srbima da bi mogli politički preživjeti u jednom takvom okviru, tjera ih se prema priči i ideji trećeg entiteta - izjavio je Vukoja i napomenuo kako oko majorizacije Hrvata u BiH postoji dosta visoki konsenzus u različitim grupama bošnjačkog društva.

Latić je upozorio kako Željko Komšić igra za Bakira Izetbegovića jer potencijalno oduzima glasove Fahrudinu Radončiću, a donosi ih Čoviću.

Vukoja je istaknuo i kako su se svakom izmjenom Ustava FBiH Hrvatima oduzela neka od njihovih prava te da su dvije Vlade FBiH sastavljena bez legitimnih hrvatskih predstavnika.

Latić je, pak, odgovorio kako Vladu FBiH nisu sastavili Bošnjaci nego Amerikanci uz dovođenje Lijanovića i HSP-a.

Latić je, također, kazao kako je u Hercegovini prisutan hrvatskih mulj.

- U Mostaru biskup Perić, supstrat desnih ideja, to je toz, ono što je problem u Hrvatskoj, u Hercegovini je mulj hrvatstva. Ne znam šta ćete vi u Hercegovini napraviti, žao mi je Srednje Bosne, sve vam je tamo, samostani, duhovnost, u Hercegovini je jedna koncentracija materijalizma - izjavio je Latić.

Dodao je i kako su SDA i HDZ oduvijek imali paralelne sustave, ali da je SDA mutirala u svojoj ideji.

- SDA nije više ta stranka, ne nadajte se tu dijalogu, SDA-ova linija unutar Islamske zajednice koju predvodi Hasan Čengić i SDA-ove strukture napravile su režim s dvije okosnice - selefizam i erdoganizam, oba su podanička, važnija im je Saudijska Arabija od Europe, taj režim unutar sebe nema ljudi spremnih za dijalog - rekao je Latić.

Vukoja: Graditi zajedničku viziju budućnosti, teško ćemo se dogovoriti oko prošlosti

Vukoja je kazao kako hrvatsko i bošnjačko društvo u BiH imaju posvađane memorije i da će se teško dogovoriti oko prošlosti no da bi trebali graditi zajedničku viziju budućnosti.

- Jedino rješenje je napraviti ono što smo nažalost propustili a to je zajednička vizija budućnosti, nju moramo formirati bez obzira na prošlosti, zajednička vizija budućnosti jer na svim stranama postoje oni koji to iskreno i dobronamjerno žele, naše je da stvorimo ambijent da se to zaista i dogodi - rekao je Vukoja.

Latić je odgovorio kako je zabrinut oko toga tko bi Hrvatima uopće mogao biti adresa za dijalog.

- Molite Boga da dođe do promjene, SDA se hrani ksenofobijom prema drugima - zaključio je Latić.

Emisiju pogledajte na linku ispod:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.