BIH

Kačarenje naslijedio od oca, jedini majstor u svom kraju

Ostoja popravlja dotrajale komšijske kace

Piše: S. JEREMIĆ

23.4.2018

Ostoja Savić iz Miloševca, pitomog ravničarskog sela u Posavini, jedini je kačar u modričkom kraju. Pravi nove kace i burad, ali i popravlja stare. Uz to, bavi se i stočarstvom. Iako živi sam, sve poslove stigne obaviti na vrijeme.

Ostoja je vrijedan i marljiv domaćin koji se bavi poljoprivredom, a izrada i popravka kaca i buradi su mu hobi.

- Moj otac živio je 90 godina, a ja sada imam 63. Otac se bavio kačarenjem, pa sam i ja to zavolio uz njega. Važno je da se voli ono što se radi - govori Savić.

Pokazuje nam i pojašnjava svaku radnu operaciju.

- Ishoblam daske, postavim ih i okružim metalnim obručima. Onda pripremim utor, pa uklapam dno. Koristim hrastovo, bagremovo ili dudovo drvo – govori Savić.

Sve ivice ručno hobla i dotjeruje, kako bi se dobro uklopile, da rakija ne prođe između dasaka. Napravio je četiri bureta i njih će prodati. U dvorištu su i dvije stare kace. Ostoja kaže da su ih dovezle komšije, da ih popravi.

- Valja sada to izmijeniti, pa će kace biti kao nove. Ljudi ne znaju čuvati burad i kace. Ne smiju se držati na jakom suncu ili tamo gdje padaju kiša ili snijeg. Moraju biti na suhom mjestu i tako mogu trajati duže od 50 godina – pojašnjava on.

Nikad se nije ženio, a nema ni žive braće i sestara. Sve radi sam i sve stigne, a za sve je, kako kaže, važna dobra organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.