PROCESI

Kreso za sutkinju Rondić tvrdila da je maserka!

Piše: M. AŠČIĆ

22.4.2018

Sreto Crnjak, sudija Suda BiH, poslao je početkom 2016. godine svim sudijama ove pravosudne institucije pismo na sedam stranica u kojem ih obavještava o spornim postupcima Meddžide Kreso, tadašnje predsjednice Suda BiH, u pojedinim predmetima!

Dokazani stručnjak

U nastavku pisma koje objavljujemo Crnjak iznosi detalje i o tome kako je Kreso imala različite aršine prema „podobnim“ i „nepodobnim” sudijama. Opisuje i da se Kreso založila da se poništi konkurs VSTV-a kako za sudiju Suda BiH ne bi bila izabrana „maserka“ iz Općinskog suda u Sarajevu.

Crnjak nam je potvrdio da je poslao ovo pismo, a da je, nakon što je upozorio na nezakonitosti vezane uz sutkinju Azru Miletić, degradiran i raspoređen s pozicije sudije Revizijsko-upravnog vijeća za sudiju Upravnog odjeljenja, što je bila „osveta Meddžide Kreso“.



Sudija Sreto Crnjak. Sudija Sreto Crnjak

- Da predsjednica (Kreso, op. a.) ima različite aršine prema „podobnim“ i „nepodobnim sudijama“ govori i primjer Jasminke Oručević, iskusnog sudije i dokazanog stručnjaka, koja je nakon penzionisanja izrazila želju da bude dodatni sudija, ali nije dobila saglasnost predsjednice za to. Iz Suda je otišla teško povrijeđena i bez pozdrava - napisao je Crnjak.

On je pojasnio da je, osim obmane VSTV-a u ranijem slučaju izbora jednog dodatnog sudije koji je bio privilegiran i za čije se imenovanje Kreso založila, „pokušala obmanuti VSTV i u slučaju izbora penzionisane sutkinje Šide Jašarević također za dodatnog sudiju


Sanela Rondić. Sanela Rondić

- Predsjednica se ponovo poslužila obmanama, prikazujući zaostatke u radu predmeta Upravnog odjeljenja, ali je ovaj put VSTV prozreo njene namjere. Time je spriječen i ponovni nastanak štete u budžetu BiH. Nije moguće prozreti koje je lične interese imala predsjednica kada se sada toliko borila za penzionisanu sutkinju Šidu Jašarević, koju ovdje moram spomenuti uz dužno poštovanje - istakao je ovaj sudija.

 Časno zanimanje

Crnjak u pismu kolegama iznosi šokantne detalje o tome kako je Kreso krajem 2015. godine, na sastanku na kojem je pozvala sudije Upravnog i Revizorskog odjeljenja, govorila i o konkursu za izbor sudija, koji je raspisao VSTV.


- Zamislite, nama hoće da izaberu onu „maserku“ (Sanela Rondić, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu), koja je i bez adekvatnog iskustva. Pretpostavio sam da se radi o kolegici koja je vjerovatno nekada radila kao fizioterapeut, a i to je časno zanimanje. Jedan od prisutnih sudija koji je ranije radio u sudu s tom sutkinjom vrlo pohvalno se izrazio o toj „maserki“, kako u pogledu stručnih tako i ljudskih kvaliteta - napisao je Crnjak između ostalog u pismu kolegama.

Smetala jer je oslobodila sutkinju Dragicu Miletić

Sudija Crnjak je napisao kako je na sastanku tadašnja predsjednica Suda još naglasila da neće dozvoliti da nam izaberu tu „maserku“ (o kojoj je prethodnu noć govorila i na TV emisiji, čak je, kažu, bila prikazana i neka špica u emisiji na račun maserke) i da će se založiti da se konkurs poništi, u čemu je i uspjela.

- Kasnije, slučajno saznajem da je sutkinja Sanela Rondić sutkinja koja je oslobodila od optužbe (na Općinskom sudu u Sarajevu, op. a.) sutkinju Dragicu Miletić - kaže Crnjak.

 (Sutra u nastavku pisma donosimo: Kako je Kreso o sudijama Suda BiH znala sve i što treba i što ne treba da zna i koga je Salihović od političara držao u šaci)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.