SJEDNICE

Hoće li Sabor u subotu smijeniti Hasana Čengića?

E. MASLO

26.4.2018

Na 10. redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH, koja će biti održana u subotu, raspravljat će se o smjeni Hasana Čengića, predsjednika Sabora.

Kako je saopćeno iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, na sjednici će se, prema predviđenom dnevnom redu, raspravljati i o radu rukovodstva Sabora.

Prema saznanjima portala Avaz.ba, veći dio sjednice trebao bi biti posvećen razmatranju eventualne smjene aktuelnog predsjednika Sabora Hasana Čengića. Naime, značajan dio sabornika nezadovoljan je Čengićevim radom.

Član Sabora Agan Bunić, u izjavi za naš portal ističe kako je već nekoliko puta odgađana rasprava o radu rukovodstva Sabora.

On potvrđuje da je veći broj sabornika, njih čak dvije trećine, bio spreman za raspravu kad se prvi put pojavio problem u funkcioniranju Sabora. Dodajeda će "civili" u subotu ostati dosljedni kada je u pitanju Čengićeva smjena.

- Mislimo da rukovodstvo ne smije biti problem u funkcioniranju Sabora, da mi predsjednika možemo mijenjati na svakoj sjednici Sabora, da on, ustvari, nije Sabor i ne znači puno u strukturi Islamske zajednice. Postavlja se pitanje i kako je neko ko se nalazi na nekim "crnim listama" trebao biti na čelu Sabora i sva ta politika koja se unosi u vezi s njim i njegovim imenom u radu IZ. Mi ćemo tražiti u subotu da se zaštite institucije IZ i da se depolitiziraju - jasan je naš sagovornik.




Pa, ipak, Bunić smatra da IZ ima puno važnijeg posla od toga da se već godinu bavi Hasanom Čengićem i njegovom pozicijom.

- Imamo problem u vezi s ugovorom države i Islamske zajednice, pa i mnogih drugih problema od restitucije zakona do onih koji se žele baviti politikom kroz institucije IZ. Imamo pred sobom mnogo važnijih izazova. Nažalost, naši imami odlaze svakodnevno u Sloveniju, Austriju i tako dalje, jer su dovedeni u poziciju socijalnih slučajeva, imaju loše plaće, neuređen sistem, nemamo specijalizacije na nivou IZ. Ima puno problema, a mi se bavimo Čengićem posljednju godinu. Mislim da bi u subotu trebali staviti tačku na to - smatra Bunić.

Kazao je da će u subotu biti raspisani izbori za institucije Sabora od nivoa džemata, medžlisa, muftijstava, i taj proces će krajem godine krenuti.

- Previše dugo smo se bavili pitanjem Čengića. Nas u Saboru ima 87 i svako može biti na čelu pa ne treba IZ svoditi na to. Ne trebamo se baviti pojedincima, već problemima - ističe Bunić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.