FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Herenda nam je priznao zločin u Velikom parku

Herenda: Mnogo toga bi imao reći da se pojavi u BiH

Piše: E.D.A.

4.5.2018

U nastavku intervjua iz septembra 2000. godine bivši agent AID-a Edin Garaplija je ispričao svoju verziju svjedočenja nekadašnjeg pripadnika „Ševa” Nedžada Herende o ratnim zločinima koji i danas izazivaju veliku pažnju bh. javnosti. Među njima je i slučaj „Veliki park”, koji je trenutno aktuelan pred Sudom BiH. 

Rafalna paljba

Garaplija je govorio novinarima „Slobodne Dalmacije” koji su ga posjetili u zatvoru Zenica, gdje je pet godina ležao zbog otmice i pokušaja ubistva Nedžada Herende 1996. godine, a tih optužbi je na kraju pravosnažno oslobođen.

Po saznanjima do kojih ste došli tijekom ispitivanja jesu li, možda, Herenda i „Ševe“ sudjelovali u masakru dvanaest zarobljenih civila i vojnika 1992. godine ispred Doma policije u Sarajevu?

- Ne samo da je bio tada tamo nego je i okrvario ruke. Naime, ta skupina civila i ratnih zarobljenika dovedena je ispred Doma policije. Što se dalje događalo najbolje svjedoče riječi tadašnjeg zapovjednika specijalne jedinice Dragana Vikića u nedavnom intervjuu TV OBN.

Vikić kaže kako se u jednome trenutku čula rafalna paljba. Kada je pošao da vidi o čemu se radi, obavijestili su ga da su pobijeni svi zarobljenici. Na upit tko je to uradio, rekli su mu da ih je pobio Herenda. 

Sam Herenda poslije nama priznaje da je pucao u te ljude. On navodi i detalje kako je to učinio, pa kaže: "Jesam, pucao sam u njih. Kada su popadali, izvukao sam pištolj. Pištoljem, pojedinačno, svakoga sam još po jedan put potvrdio." Poslije je dobio zadatak da ih prenese i spali kako bi pokušao prikriti zločin.

Dvanaest ljudi

Kada smo ga pitali zašto je to uradio, njegova je obrana bila da se radilo o četnicima. Kao da se nije radilo o ljudima, kao da je pucao u dvanaest kutija, a ne u dvanaest ljudi, nenaoružanih i zavezanih. Herenda je također rekao kako mu je Ugljen zapovjedio da pobije te zarobljenike. Međutim, zabrinjavajuća je činjenica da nitko iz pravosuđa još nije pokrenuo postupak rasvjetljavanja tog ratnog zločina, iako Vikić tvrdi da je nakon toga hitno izvijestio tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Jusufa Pušinu i zatražio uhićenje Herende i njegovu odgovornost. No, nitko nikada nije procesuirao Herendu, kao ni njegove nalogodavce - izjavio je Garaplija 2000. godine.

Ko je likvidirao Boška i Admiru 

Prema Herendinom svjedočenju, kako je tvrdio Garaplija, ubio ih je Dragan Božić #bosko i admira#

Iz Garaplijinog intervjua za „Slobodnu Dalmaciju” jasno je da je on govorio i o poznatom slučaju ubistva sarajevskog Romea i Julije, zaljubljenog para, Boška Brkića i Admire Ismić, ubijenih snajperom 18. maja 1993. godine na Vrbanja mostu u Sarajevu, dok su pokušavali pobjeći od ludila rata.

Tko je likvidirao dvoje mladih, djevojku muslimanku i mladića Srbina, na jednom sarajevskom mostu, crti razgraničenja? Taj zločin je potresao cijeli svijet, a pripisan je Srbima.

- Nije istina. Riječ je o perfidnoj propagandi nalogodavaca „Ševa“, koji su takvu priču odmah pustili u opticaj. I u vezi s tim zločinom Herenda je u iskazu bio precizan te je naveo da je djevojku i mladića pobio Dragan Božić hicima iz snajpera. Čak nam je Herenda kazao i mjesto odakle ih je Božić sačekao i ubio.

Ubistvo Francuza

Na sličan način, dakle snajperskim metkom, ubijen je svojedobno i jedan francuski pripadnik mirovnih snaga. Stoje li „Ševe“ i iza tog ubojstva?

- Da... Neslužbena je informacija kako je otvorena istraga za to ubojstvo, koje se dogodilo kod zgrade Izvršnog vijeća, u središtu Sarajeva, i za što postoje utemeljene sumnje da su to učinile „Ševe“. A Herenda je to u jednom dijelu svojeg iskaza i jasno potvrdio.

Po njegovu iskazu taj francuski vojnik je likvidiran kako bi se optužilo Srbe za taj zločin. No, istražitelji, koji su rasvjetljavali taj slučaj, odmah su procijenili da metak nije mogao stići sa srpskih položaja na Grbavici, kako je to u javnosti plasirano.

Bila se velika prašina digla oko tog slučaja, no sve su to Delić, Dautbašić, Mujezinović i Ugljen nastojali prikriti, u čemu su dobrim dijelom i uspjeli.

(Nastavak feljtona donosimo u ponedjeljak)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.