PROCESI

Herendi u BiH ugrožen život!?

Herenda: Ko se bojao izručenja

Piše: M. AŠČIĆ

5.5.2018

Jedan od razloga zašto je Holandija odbila izručiti Nedžada Herendu, bivšeg pripadnika zloglasne paravojne formacije „Ševe“, Bosni i Hercegovini jeste što mu se u našoj zemlji ne garantira sigurnost!

Prošao torture

Navodi se to i u odbijenici koju je holandsko ministarstvo pravde dostavilo bh. institucijama i pravosudnim organima koji su tražili raspisivanje potjernice i izručenje Herende BiH na osnovu crvene Interpolove potjernice.

Prema nezvaničnim informacijama iz pravosudnih institucija, vlasti Holandije smatraju da je Herendi ugrožen život u BiH, s obzirom na torture koje je prošao od pripadnika AID-a, kada je brutalno mučen, pretučen i ostavljen u jednom šahtu s teškim povredama. Sve se to navodi i u pismu, gdje su pojašnjeni razlozi odbijanja molbe.

Holandija u dopisu ostavlja mogućnost da joj se dostavi sva tužilačka dokumentacija i obave eventualne provjere mogućnosti pokretanja postupka protiv Herende u toj državi, iako on uopće nema holandsko državljanstvo niti ga je ikad imao.

O zločinima „Ševa“ Herenda nikad nije ispitan ni u Međunarodnom sudu u Hagu, iako se tvrdilo da je svjedok Tribunala, o čemu se tužioci navodno obaviješteni još prije nekoliko godina.

Bez dokumenata

Ovaj bivši pripadnik „Ševa“, utvrđeno je, nema ni azil, jer mu je zahtjev za produženje odbijen još prije deset godina, kada je zvanično postao osumnjičen za zločine koje su počinili pripadnici ove jedinice u Sarajevu - od atentata na porodicu Sefera Halilovića do ubistva pripadnika JNA u Velikom parku u Sarajevu.

Nejasno je kako Herenda, koji je tokom saslušanja 2015. godine tvrdio da ima dokumente na svoje ime, a sutkinja je ustvrdila da je on osoba bez isprava, živi u Holandiji i pod čijom zaštitom!? Jedno od pitanja je kako je moguće da ima čak i privatnu firmu!

Adresa stanovanja pod velom tajne 

Saznajemo da je Herenda, kada je ispitivan u holandskom gradiću Asenu 2015., a na zahtjev Tužilaštva BiH, krio adresu stanovanja.

Čak ni bh. tužiocima Herendina adresa nikad nije otkrivena, jer je rečeno da holandsko pravosuđe ima nadzor nad njim i da za tom informacijom uopće nema potrebe zbog mjera predostrožnosti.

Kome je sve laknulo

Vijest da je Holandija odbila izručiti Herendu BiH pojedini članovi vojno-sigurnosnog vrha dočekali su s oduševljenjem.

Pogotovo što su mnogi, a među njima i političari koji su povezani s Herendom, strahovali od njegovom svjedočenja u BiH.

Posebno se to odnosi na okolnosti likvidacije Nedžada Ugljena, bivšeg zamjenika direktora AID-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.