ISTRAŽUJEMO

U Turskoj odmor 1.779, u BiH noćenja i po 20 KM

Piše: E. D. A.

12.5.2018

Približava se vrijeme godišnjih odmora, pa je pitanje gdje ljetovati aktuelno već s dolaskom sunčanog vremena.

  „Avaz“ je istražio koliko košta odmor na atraktivnim destinacijama koje turističke zajednice ove godine nude bh. građanima. Bazirali smo se na odmore na jadranskoj obali, u Albaniji, Turskoj... Raspitali smo se i za cijene boravka u našoj zemlji, koja sve više privlači turiste iz cijelog svijeta. 
 

Bogata bh. ponuda

  Tako Jajce, grad sa 30 nacionalnih spomenika, nudi noćenja od oko 25 do 130 KM po danu, dok odmor u vikendicama na Velikom ili Malom plivskom jezeru košta od 80 do 150 KM. Oni koji žele jednodnevno uživati u luksuznim apartmanima trebaju keširati 200 KM. 
 

Ovaj kraljevski grad prošle godine posjetilo je 150.000 turista iz svih krajeva svijeta, a najzanimljiviji su obilazak vodopada Plive, srednjovjekovne tvrđave, Muzeja 2. zasjedanja AVNOJ-a. Mnogi su obišli i Hram boga Mitrasa, kao i Plivska jezera, te drevne mlinčiće. Dnevna karta za posjetu svim spomenicima košta osam KM za odrasle, za djecu četiri KM, dok penzioneri i djeca školskog uzrasta imaju popust od 50 posto za neke znamenitosti.

  Dobro se odmoriti uz niske cijene može i u Tuzli. As u rukavu grada soli su Panonska jezera, koja godišnje posjeti i do 400.000 ljudi. Cijene smještaja u hotelima kreću se od 53 do 159 KM za jednodnevni boravak. U privatnom smještaju cijene su od 15 do 20 KM (krevet), a apartmanski smještaj nešto je skuplji. 
 

Posjeta našoj zemlji nezamisliva je bez obilaska Mostara, koji se i zbog Starog mosta odavno ubraja i među top turističke destinacije u svijetu. Iako je Stari prvi spomenik iz BiH koji je dospio na UNESCO-ovu listu, razgledanje je potpuno besplatno. Plaćaju se samo skokovi s kamenog luka. Članovi Kluba skakača „Mostari“ uglavnom ih izvode za grupe turista, pa cijena od 25 eura dođe kao simbolična.

  Noćenje s doručkom u Mostaru košta od 20 eura u privatnim pansionima do 100 eura u hotelima s tri ili četiri zvjezdice. Tu su i brojne alternativne rute, u režiji turističkih organizacija, poput raftinga koji košta 40 eura, dok su safari, kanu ili vinske i adrenalinske rute od 25 do 30 eura. 
 

U prosjeku, kako kaže Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK, cjelodnevni boravak u Mostaru košta od 40 do 50 eura, bez noćenja. No, ako se odlučite malo južnije spustiti, do Trebinja, prosječna cijena jednog noćenja s doručkom u hotelu iznosi oko 80 KM, dok se cijena apartmana u privatnom smještaju kreće od 40 do 50 KM, a za duži boravak odobravaju se popusti.

 

Mamac za turiste je i Sarajevo. Noćenje u glavnom gradu naše zemlje turisti mogu naći za 30 do 200 KM, ovisno o smještaju. Na raspolaganju im je posjeta obližnjim planinama i rijekama, a nudi im se i dobar noćni život u srcu Baščaršije.

  U BiH se dobro može odmoriti i u etno–selima. Tako u Semberiji i Bijeljini Etno-selo „Stanišići“ ima smještajni kapacitet od 320 ležajeva, u hotelima i etno–kućama. Cijena dvokrevetne sobe u hotelima „Ras“ i „Pirg“ je 145 KM. Noćenje u etno–kući je povoljnije, za dvije osobe 95 KM. 
 

Deset najposjećenijih

Travnik i Vlašić su među deset najposjećenijih destinacija. Cijena noćenja kreće se od 30 do 75 KM. Luksuzni hoteli na Vlašiću nude i posebne vrste smještaja koji prelaze i nekoliko stotina maraka. Top-destinacije su srednjovjekovna tvrđava Stari grad, Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića i Zavičajni muzej, a cijene karata su od 1,50 do dvije KM. 

I jedini bh. grad na Jadranu, Neum, radi sve više i bolje na turističkoj promociji.

Obnovljeni hoteli, više ponude. Dvokrevetne sobe u neumskim hotelima koštaju 65 i 75 KM po osobi.  

Paprene cijene

Bosanci i Hercegovci, opet, kako kažu u turističkim agencijama, najradije putuju u Tursku. U prosjeku, ide se na sedmicu ili koji dan više. Ovisno o kategoriji hotela, cijena je od 699 do 1.779 KM po osobi.

Ljetovanje u Hrvatskoj, također putem agencije, naprimjer u Gradcu, u dvokrevetnoj sobi košta od 600 do 1.091 KM sa all inclusive uslugom. Cijene na Hrvatskom primorju variraju - najniže su u Dalmaciji, najviše u Istri. 

Slične su cijene aranžmana i u Crnoj Gori. Cijene apartmana s tri ili četiri kreveta kreću se od 15 do 40 eura, ovisno o gradu i udaljenosti od mora. 

Posljednjih godina, Albanija je veoma atraktivna destinacija za građane BiH. Tokom sedam dana u Albaniji boravak u hotelu će vas koštati oko 699 KM, a ima i povoljnih ponuda u hotelima s tri zvjezdice, po cijeni od 300 do 520 KM. 
     


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.