PROCESI

Smijenjenog glavnog tužioca Gorana Salihovića čeka optužnica!

Salihović: Sudski proces neizbježan

Piše: M. AŠČIĆ

14.5.2018

Goran Salihović, pravosnažno smijenjeni glavni državni tužilac, završio je krajem prošle sedmice s davanjem iskaza u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu BiH, saznaje „Avaz“.

Salihović je s iznošenjem odbrane na brojne dokaze Tužilaštva završio nakon skoro godinu od prvog poziva za ispitivanje, što je svojevrsni rekord kada je u pitanju davanje iskaza u nekom predmetu.

Političke naredbe

Osumnjičen je za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi, a teško kompromitirani bivši tužilac sumnjiči se i za brojne druge neregularnosti u radu Tužilaštva kojim je neuspješno rukovodio i za čijeg je mandata, prema navodima brojnih pravnih stručnjaka, ispunjavao isključivo želje i naredbe političkih mentora.

Nakon što je konačno ispitan, sada su na redu Tužilaštvo BiH i postupajuća tužiteljica Suada Pašić. Kako saznajemo, partijski „ravnatelj“, kako stoje stvari, vrlo brzo će biti suočen s optužnicom i sudskim postupkom koji će do kraja ogoliti način njegovog rada u pravosuđu.

Čvrsti dokazi

Posebno se to odnosi na dokaze koji se tiču predmeta koje je Salihović čuvao u ladicama i koji su pronađeni tokom pretresa, a koje je držao po strani, te istrage stornirao ili obustavio. Pod sumnjom je i da je vodio nezakonite istrage. 

S obzirom na čvrste dokaze na osnovu kojih je i disciplinski kažnjen te pravosnažno smijenjen, optužnica protiv Salihovića sada je, bez obzira na opstrukcije pojedinaca, samo pitanje vremena.

Zašto mu pomaže tužiteljica Pašić

U ovom slučaju radi se o neviđenoj sporosti i toleranciji prema Salihoviću kojem se omogućava da cijelu godinu sa slobode eskivira davanje iskaza. Primjerice, mnogi drugi prvo su pritvoreni, pa su tek onda mogli bilo šta objašnjavati, što također jasno ukazuje na dvostruke aršine i na pomaganje tužiteljice Pašić Goranu Salihoviću.

Suada Pašić, inače, važi kao dio Čamparine ekipe. Salihovićev slučaj je vrlo jednostavan za procesuiranje, pa maratonsko davanje iskaza očito daje za pravo onima koji smatraju da Salihovićev privilegiran status ima političko-nepotističku pozadinu.

Snimci ga razotkrili

Salihović se, podsjetimo, sumnjiči da je od pojedinih tužilaca, a što je utvrđeno i disciplinskim postupkom, sklonio predmete poput „Bobar“ i „Pavlović banke“.

Prošle godine je v. d. glavne tužiteljice Gordana Tadić izjavila da je u Salihovićevom uredu pronašla 110 predmeta.

Za pojedine istrage ovlastio je savjetnike iako nisu tužioci niti su bili ovlašteni. No audiosnimci su razotkrili njegove namjere jer se na jednom od njih jasno čuje kako daje upute da se pojedini predmeti sklone, a određeni političari prate u stopu.

Istragom je utvrđeno i da je Salihović nenamjenski potrošio oko 75.000 KM, što je bio novac namijenjen za troškove reprezentacije


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.